latinica  ћирилица
14/11/2019 |  18:04 ⇒ 20:19 | Аутор: РТРС

БиХ критикована због нехуманих услова у мигрантским камповима

У Европском парламенту данас, први пут, расправљано је о мигрантској кризи у БиХ. Комесар ЕУ за миграције Димитрис Аврамопулос упозорио је власти у БиХ на предстојећу хуманитарну кризу ове зиме, због веома лоших услова у којима бораве мигранти у препуним камповима у овој земљи. БиХ је од ЕУ добила преко 36 милиона евра помоћи за збрињавање миграната.

Притисак на БиХ је све већи јер је ова земља постала главна рута на путу миграната ка Западној Европи, оцијењено је током расправе. Од 2018. године у БиХ је пристигло 50.000 људи, а око 8.000 их је тренутно у Унско-санском кантону, рекао је Аврамопулос и додао да БиХ мора да распусти мигрантски камп Вучјак јер је неуслован.

- Упркос помоћи коју смо упутили, ситуација у БиХ је забрињавајућа, посебно због предстојеће зиме. Сви желимо да избјегнемо погоршање ситуације и нову хуманитарну кризу. Радимо све што можемо да помогнемо БиХ - рекао је Аврамопулос.

Аврамопулос каже да су добили информацију да су федералне власти за смјештај миграната одобриле кориштење двије касарне у Блажују код Сарајева и Љубаче код Тузле. Посланици су, током расправе, жестоко критиковали Хрватску због односа према мигрантима, оптужујући хрватске граничаре да малтретирају мигранте, на шта су реаговали хрватски посланици.

- Колико знам ниједна надлежна институција није утврдила да се поступа супротно европским порписима и међународном праву. Напротив, Република Хрватска поштује све своје обавезе - тврди Томислав Сокол, хрватски посланик у Европском парламенту.

Дитмар Кестер, њемачки посланик у Европском паралменту, рекао је да је мањак солидарности и емпатије према мигрантима показатељ озбиљне кризе хуманости у Европској унији.

- ЕУ подрива властите вриједности на којима је настала. Хрватска мора престати с насилним враћањима, а ЕУ мора натјерати Хрватску да смањи насиље - истакао је Кестер.

Због односа према мигрантима, неки од посланика сматрају да Хрватској не би требало дозволити да постане чланица Шенген зоне. Оцијењено је да ситуација у БиХ није само проблем ни одговорност те земље, већ директна посљедица пропале европске политике према избјеглицама и границама.