latinica  ћирилица
14/11/2019 |  18:33 ⇒ 20:04 | Аутор: РТРС

Бањалука: Успомена на једног од стваралаца Српске

Биста професора Николе Кољевића, некадашњег потпредсједника Републике Српске и једног од оснивача Српске демократске странке, откривена је у парку испред зграде Народног позоришта у Бањалуци. Званичници Српске поручили су да је немјерљива улога Кољевића у стварању Републике Српске.

Кољевић је визионар који је желио да српском народу обезбиједи слободу. Биста коју је добио у центру града за породицу је знак да српски народ није заборавио његова дјела.

Богдана, кћерка Николе Кољевића, рекла је да је откривање бисте велики дан за Бањалуку и цијелу Српску.

- У томе су помогли многи добри људи и то нам причињава посебну радост јер мој отац, који се на различите начине борио за Српску, није заборављен. Може се рећи да је бисту подигао српски народ и хвала свима за то - рекла је она.

Први предсједник Народне скупштине Републике Српске Момчило Крајишник поручио је да успомена на човјека који је помогао у стварању Српске не смије пасти у заборав.

- Данас Бањалучани остављамо нашег Николу Кољевића. Увијек је волио Бањалуку, волио је Републику Српску, чувајте га и успомену на њега - рекао је Крајишник, који је предсједник Асоцијације Ствараоци Републике Српске.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић била је студент професора Кољевића. Бившег професора сматра великим патриотом који је у турбулентним временима дао огроман допринос стварању Српске.

- Ово је право мјесто за бисту која ће служити на понос свима. Овим показујемо да смо спремни да, цијенећи одређене људе из прошлости, идемо ка јачању и чувању Српске, као и изазовима који нас чекају. Задовољна сам што је Српска стабилна, снажна, са јаким институцијама и што има грађане који је воле. На нама је да то надограђујемо и да се сваког дана можемо похвалити да је Српска јача - поручила је Цвијановићева.

Српски члан Предсједништва Милорад Додик сматра да људе попут Николе Кољевића, који је уградио живот и знање у стварање Српске, морамо памтити.

- На овај начин одужујемо се свим људима који су у тешким тренуцима и значајним историјским догађајима дали свој допринос идеји да се Република Српска направи посебном државом и да се у оквиру тога афирмише слобода српског народа - рекао је Додик.

Никола Кољевић био је визионар и значајна личност у стварању Српске. Био је један од најзначајних српских шекспиролога и компаративиста, театролог и изнад свега интелектуалац. За српског члана Предсједништва Савезне Републике БиХ изабран је 1990. године, а од априла 1992. године био је потпредсједник Српске.