latinica  ћирилица
14/11/2019 |  18:42 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

Први Сајам предузетништва жена у Бањалуци

Први сајам предузетништва жена у Републици Српској окупио је око 50 излагача из земаља бивше Југославије. Сајам, који Привредна комора Српске организује у оквиру пројекта "Подршка предузетништву жена Републике Српске", отворила је предсједница Жељка Цвијановић. Поручила је да ће увијек давати подршку пословним иницијативама жена које учествују у развоју Српске.

Жене у свијету бизниса нису само жеља - предузетнице су ралност привреде.

Око 30 одсто компанија је у власништву или сувласништву жена, запошљавају 17 одсто радне снаге.

На храбар предузетнички корак, ове године одважила се група жена из бањалучке компаније Ајс Девис. Једине производе украсне ледене скулптуре и лед за луксузна пића у БиХ, а циљ им је да постану бањалучки бренд.

- Можете да видите дио Кастела у леду, и разне друге предмете, зависно од потребе клијената и једини смо у БиХ који се бавимо ледом на овај начин - навела је Адриана Басара, маркетинг менаджер ове компаније.

Већ двадесет година, традицијом и квалитетом, издвојила се и Мљекара Пађени из Билеће. Запошљавају око 150 радника, од којих су већина жене.

- Мљекара Пађени основана је давне 1999. године. Ми се бавимо нашом традицијом и традиционалним производима, од којих је најпознатији сир и млади кајмак из мјешине - рекла је Бојана Вукоје из ове мљекаре.

Од рукотворина до производних погона у индустрији, сви на једном мјесту у Каменој кући бањалучке Тврђаве Кастел, жене у бизнису показале су да су важан сегмент привреде Срспке.

Предсједница Српске каже да ће жене с храбрим и добрим пословним идејама увијек имати њену подршку.

- У том смислу важно је да имамо стране донаторе који ће препознати овакве ствари, али је и јако важно да доносимо законска рјешења и обезбиједимоадекватну и стручну подршку Привредне коморе и Владе Српске са својим ресорним министарствима и институцијама у цијелини - навела је Цвијановићева.

У Српској је основан Клуб пословних жена, организоване бројне конференције, формиран Савјет за женско предузетништво и усвојена Стратегија развоја до 2023. године.

- Стратегија омогућава боље увезивање предузетница, али и финансијску подршку као и подршку у смислу едукације - наглашава Вјекослав Петричевић, министар привреде и предузетништва Републике Српске.

Горан Рачић, предсједник Подручне привредне коморе Бањалука навео је да је ова институција успјела кроз коморски систем да женама створи услове за равноправност у пословању, као и да креира Стратегију за развој.

Системска подршка развоју предузетништва циљ је коморе и ресорног министарства. Због тога ће једна од тема на 5. Јахорина економском форуму бити развој и улога женског предузетништва у Републици Српској.