latinica  ћирилица
14/11/2019 |  22:19 ⇒ 15/11/2019 | 09:16 | Аутор: СРНА

Са Човићем о афирмацији српских и хрватских интереса, али не на штету Бошњака

Лидер СНСД-а Милорад Додик изјавио је вечерас да ће на сутрашњем састанку у Мостару са предсједником ХДЗ-а БиХ Драганом Човићем разговарати о томе шта је то што спречава афирмацију српских и хрватских интереса, али не на штету Бошњака.
Милорад Додик (фото: Siniša Pašalić/RAS Srbija) -
Милорад Додик (фото: Siniša Pašalić/RAS Srbija)

- Неко је изабрао да му је важнији неки технички документ који они зову годишњи национални програм /АНП/ за чланство у НАТО, него институције БиХ, њени пројекти и њен европски пут - рекао је Додик новинарима у Источном Сарајеву.

Он сматра да је рјешење да у БиХ буде постигнут договор који би деблокирао сарадњу са НАТО-ом, а да није АНП.

Додик је поновио да Република Српска неће подржати АНП, додајући да БиХ већ сарађује са НАТО-ом кроз неке друге пројекте, као што је Партнерство за мир.

- Оно што је сада потребно јесте нови институционални оквир у коме би се радило на реформи одбране. Ми смо заинтересовани да се ради на смањењу броја припадника Оружаних снага, јер много коштају, а не значе пуно - рекао је Додик, који је српски члан Предсједништва БиХ.

Он је позвао Бошњаке да понуде неки документ којим може да се успостави сарадња са НАТО-ом, али је нагласио да то не може да буде АНП за чланство.