X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Здравосфера
15/11/2019 |  07:48 ⇒ 11:11 | Извор: СРНА

Од данас обавезна зимска опрема

Од данас је у Републици Српској обавезно посједовање зимске опреме за сва моторна возила, саопштено је из Министарства унутрашњих послова Српске.
Обавезна зимска опрема - Фото: РТРС
Обавезна зимска опремаФото: РТРС

Путничка и остала моторна возила чија највећа дозвољена маса није већа од три и по тоне и немају више од осам сједишта морају имати зимске гуме, чија дубина газећег слоја износи најмање четири милиметра.

Друга опција су гуме са љетним профилом, чија дубина газећег слоја износи минимално четири милиметра и ланци који се постављају у случају зимских услова.

Моторна возила чија највећа дозвољена маса прелази три и по тоне и аутобуси морају имати зимске гуме чија дубина газећег слоја по дубини износи најмање четири милиметра.

У случају вожње са гумама са љетним профилом дубина газећег слоја мора да износи минимално четири милиметра, а ова возила морају посједовати и ланце за снијег и приручни алат - лопату и врећу пијеска тежине од 25 до 50 килограма.

За непосједовање зимске опреме, Законом о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ предвиђена је новчана казна од 40 КМ, наведено је у саопштењу.

МУП Републике Српске апелује да се грађани придржавају прописа којима је дефинисана обавеза употребе зимске опреме како би безбједност учесника у саобраћају била на што вишем нивоу.

Зимска опрема од данас је обавезна и у Црној Гори и Хрватској, а у Србији још од 1. новембра.