latinica  ћирилица
15/11/2019 |  08:49 | Аутор: РТС

Дрецун: Вучићева одлука изнуђена понашањем хрватске јавности

Предсједник Одбора за Косово и Метохију у Скупштини Србије каже за РТС да очекује негативан однос Хрватске и убудуће, оцјењујући да је то дугорочна политика, и сматра да би Европска унија требало да реагује.
Милован Дрецун - Фото: Novosti.rs
Милован ДрецунФото: Novosti.rs

Одлука предсједника Александра Вучића да не иде на Конгрес Европске народне партије у Загребу је изнуђена понашањем хрватске јавности, оцијенио је Милован Дрецун гостујући у Јутарњем програму РТС-а.

Подсјетиo je да је бивши хрватски предсједник Иво Јосиповић у Скупштини Србије поздрављен аплаузом, јер се сматрало да ће та земља схватити да ће са Србијом морати да гради добросусједске односе.

Међутим, Загреб настоји да нашкоди интересима Србије и тиме дестабилизује регион, каже Дрецун и напомиње да хрватски политичари мисле да ће тиме побољшати своју позицију.

Подсјећа да Хрватска има веома негативан елемент у својој блиској прошлости, а то је етничко чишћење Срба, који су у тој земљи грађани другог реда.

Очекује негативан однос Хрватске и убудуће, оцјењујући да је то дугорочна политика. Сматра да би Европска унија требало да реагује.

Са друге стране, Србија је лидер у региону и вуче тај регион напред, истиче Дрецун и наводи као пример причу о "малом-шенгену".

"Бејерови ставови неприхватљиви"

Коментаришући јучерашњи избор Петера Бејера за новог извјестиоца Парламентарне скупштине Савјета Европе о ситуацији на КиМ, Дрецун истиче да су ставови њемачког посланика неприхватљиви, да је он "мало изгубљен у времену" и заробљен у средини 20. вијека.

- Срби су на КиМ грађани не другог, већ педесетог реда - указује Дрецун, који очекује да ће Бејер говорити позитивно о стању људских права на КиМ.

Сматра да би се реалнија слика о томе шта се дешава на КиМ добила да је изабран руски кандидат Алексеј Кондратијев.