latinica  ћирилица
15/11/2019 |  12:23 ⇒ 12:28 | Аутор: РТРС

Бањалука: Планирана градња више нових вртића

Насеља Куљани, Обилићево, Врбања и Алеја центар требало би да добију нове вртиће, у настојању да предшколско образовање буде доступно што већем броју дјеце.
„Јежева кућица“ у новом руху (фото: banjaluka.rs.ba/) -
„Јежева кућица“ у новом руху (фото: banjaluka.rs.ba/)

Упоредо са активним пројектима изградње нових вртића у Лазареву, Петрићевцу и Старчевици, за идућу годину је планирано додатно ширење система градских вртића, а динамика градње ће зависти од расположивих финансијских средстава.
Први на листи приоритета су Куљани, гдје би нови вртић требао нићи у објекту старе школе. Ових дана, требао би бити расписан тендер за пројектовање овог вртића, као и за пренамјену градског простора у Обилићеву, који ће бити претворен у вртић.

Како је планирано, нови вртић у Обилићеву требао би бити смјештен у пословном простору на Булевару Степе Степановића 25-27.

Истовремено, ради се на припреми изградње још два вртића – у Врбањи и Алеји центар. У случају Алеје центар, због великог броја дјеце у овом насељу, биће грађен објекат већег капацитета, пројектован за пријем 180 малишана.

Активности за реализацију овог пројекта су већ покренуте и у току је процедура избора фирме за израду урбанистичко-техничких услова и пројекта.

Из надлежног Одјељења за комуналне послове истичу да је недавно завршена обнова најстаријег вртића у граду Јежева кућица, а да би у идућој години  требали обновити и објекат који се налази поред тог вртића, а које је некада користило Удружење Дуга.

Када је ријеч о пројектима који су почели ове године, у 2020.години планирана је друга фаза изградње вртића Колибри у Лазареву, односно објекат чија је градња у току, требало би да буде у потпуности завршен, опремљен и стављен у функцију. У будућем вртићу биће омогућен смјештај за око 170 дјеце.

У 2020. годни биће опремљен и простор на Старчевици, који је некада користила Градска развојна агенција, а чија реконструкција је у току.

Нови вртић на Петрићевцу, чија је изградња почела недавно у оквиру вишенамјеснког објекта у том насељу, требало би нагодину да прими више од стотину малишана. Недавно успјешно окончана обнова вртића Јежева кућица.