latinica  ћирилица
15/11/2019 |  13:31 ⇒ 19:54 | Аутор: СРНА

Дан отворених врата: Малишани маштају да постану полицајци (ФОТО)

Малишани из бањалучких вртића и ученици основних и средњих школа имали су данас прилику да се упознају са радом полиције, али и да бар на кратко заузму њихова мјеста у полицијским аутомобилима и на мотоциклима послије чега су са одушевљењем многи од њих рекли да желе да буду полицајци.
Дан отворених врата - Фото: СРНА
Дан отворених вратаФото: СРНА

Министарство унутрашњих послова Републике Српске угостило је малишане у Управи за полицијску обуку у склопу традиционалне манифестације "Дани отворених врата", коју је организовало поводом крсне славе МУП-а Светог Архангела Михаила.

- Волим Републику Српску и волим што сам овдје да се дружим са полицајцима. Волио бих да будем полицајац. Највише ми се допала вожња бициклом, а у полицијском ауту сам притискао дугмиће и чула се сирена - испричао је петогодишњи Андрија Павловић.

Фото: РТРС

Његовом другару Луки Лолићу највише се допала вожња бицикла на полигону са семафорима, који је са вршњацима савладавао уз помоћ полицијских кадета.

- Најзанимљивије је било када су пси трчали и један је нешто тражио. Возила сам бицикл, а у ауту сам упалила један звук који се најјаче чује - рекла је Кристина Јегић.

Начелник Управе за полицијску обуку МУП-а Републике Српске Миле Шикман рекао је новинарима да манифестација "Дани отворених врата" има симболичан назив јер су врата МУП-а увијек отворена за грађане.

- Циљ је унапређење и развијање односа полиције и грађана. Истраживања показују да полиција ужива велико повјерење међу грађанима, а ово је један од начина да га задржимо и унаприједимо сарадњу у циљу што веће безбједности грађана и њихове имовине - нагласио је Шикман.

Фото: РТРС

Према његовим ријечима, током манифестације ће представити дио средстава и опреме коју полиција користи у свакодневном раду, те поједине кабинете и учионице које користе кадети у обуци као што су кабинети криминалистике и форензике, ситуациони стан и школска полицијска станица.

- Посјетиоци ће имати прилику да обиђу Музеј полиције и да се упознају са више од 700 експоната. За групу ученика виших разреда основних школа и средњошколце уприличићемо предавање о теми безбједно кориштење интернета и указати на опасности које вребају на интернету и начин на који могу да се заштите - рекао је Шикман.

Фото: РТРС

Дио програма је и радионица о пружању помоћи лицима са инвалидидтетом током које кадети пролазе обуку како да на најбољи и најбезбједнији начин укажу помоћ лицима са инвалидитетом.

Портпарол Завода за физикалну медицину и рехабилитацију "Др Мирослав Зотовић" Тања Мандић Ђокић рекла је да та здравствена установа готово десет година учествује у "Данима отворених врата" МУП-а Српске.

- Наши физиотерапеути и радни терапеути раде са кадетима и обучавају их за поступање са лицима која се отежано крећу. Ово је примјер добре сарадње двије институције. Полиција може у сваком тренутку да одговори на потребе свих грађана укључујући и лица са инвалидитетом, а посебно лица која користе помагала - рекла је Ђокићева.