latinica  ћирилица
15/11/2019 |  15:54 ⇒ 20:14 | Аутор: РТРС

Власти ФБиХ се боље односе према мигрантима него Србима

На територији Федерације БиХ живи 10 одсто од пријератних 530.000 Срба, углавном у општинама Гламоч, Грахово, Дрвар и Босански Петровац.

Федерација нема много слуха за њихове потребе, а углавном су им затворена врата кантоналних и федералних служби, наводе у Одбору за заштиту права Срба у Федерацији БиХ.

Сматрају да се власти Федерације много боље односе према мигрантима него Србима повратницима и желе да их населе у села, као што је то недавно покушано у Меденом Пољу и селу Липа.

- Сада ту желе довести 7.000 миграната из афроазијсних земаља, који су дошли у БиХ са намјером да иду даље, међутим, власти Унско-санског кантона покушавају да их задрже. Дају им одређене бенефиције и очигледна је намјера да се одређени број тих миграната задржи у БиХ како би се промијенила етничка структура у земљи - истакао је Ђорђе Радановић, предсједник Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ.

Радановић је нагласио да Срби као конститутиван народ, немају права у Федерацији БиХ, док се она обезбјеђују мигрантима који пређу у БиХ без иједног документа, што је системски приступ Сарајева да би се Срби потпуно иселили и промијенила етничка структура у земљи, изјавио је данас

- У БиХ је ушло 40.000 миграната, од којих су 30.000 мушкарци и сви се зову Мухамед. Немају ниједан документ и сви се изјашњавају као Мухамед и да су из Сирије, а све указује да су то људи из Авганистана, Ирана и других земаља које немају везе са Сиријом - рекао је Радановић на конференцији за новинаре у Београду на којој су учествовали и начелници општина Дрвар и Гламоч, Душица Рунић и Небојша Радивојша.

Радановић каже да су, за разлику од миграната, Срби у ФБиХ грађани четвртог реда.

- Сигуран сам сто посто да би се Срби, на примјер из села Пркос, који немају ни струју, ни воду, врло радо мијењали са овим мигрантима у Бихаћу који имају све и храну и све услове - наглашава Радановић.

Начелница општине Дрвар Душица Рунић истакла је да српски повратници у ФБиХ живе јако лоше јер немају могућност за запошљавање, а помоћ или не добијају уопште или недовољно у кантонима у којима су већина Хрвати и Бошњаци.

Она је изразила захвалност Србији на помоћи коју је дала општинама Дрвар, Грахово, Гламоч и Босански Петровац, истичући да је људима враћена нада од када су предсједник Србије Александар Вучић и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик посјетили Дрвар, гдје ће у погону Јумка 100 жена повратница наћи запослење.

Радивојша је позвао потенцијалне инвеститоре из Србије али и шире, да дођу и уложе у Гламоч, истичући да ће имати сву подршку.