latinica  ћирилица
15/11/2019 |  15:55 ⇒ 20:19 | Аутор: СРНА

УКЦ Српске: Ове године 403 пријевремено рођене бебе

На два одјељења Клинике за дјечије болести Универзитетског клиничког центра Републике Српске у Бањалуци ове године, до новембра, примљене су 403 пријевремено рођене бебе што је за 103 више него у истом периоду прошле године, рекла је помоћник генералног директора за медицинске послове УКЦ-а Звездана Рајковача.

Рајковача је на конференцији за новинаре у УКЦ-у поводом 17. новембра, Међународног дана пријевремено рођених беба, рекла да се из године у годину повећава број "мрвица" које се хоспитализују у УКЦ.

Она је навела да је пораст броја везан за то што је УКЦ оспособљен кадровски и опремом да збрине пријевремено рођену дјецу, односно из осталих центара се у УКЦ шаљу труднице, када се очекује пријевремени пород, како би се пријевремено рођене бебе адекватно збринуле.

Рајковача је истакла да љекари и медицинско особље овог центра свакодневно улажу напоре са циљем да пријевремено рођене бебе израсту у здраву дјецу.

Она је навела да се пријевремено рођеном бебом сматра свака беба рођена прије пуних 37 недјеља гестације, која обично има мање од 2.500 грама на рођењу.

- Многе од њих имају и тежину мању од 1.000 грама и оне захтијевају највећу бригу, стручност, ангажованост и утренираност особља и то је оно што добијају од медицинског особља, сестара и љекара на УКЦ-у - навела је Рајковача.

Рајковача је навела да су, осим ангажованости, утренираности и знања особља, потребни и медицински апарати и уређаји и додала да су пријевремено рођена дјеца подложна различитим болестима.

Она је захвалила Удружењу родитеља пријевремено рођене дјеце у Републици Српској "Мрвице", нагласивши да је од оснивања спровело низ акција са циљем набавке различитих помагала потребних пријевремено рођеној дјеци да би што безбједније провела прве дане и седмице живота.

Рајковача је навела да је ове године кампања посвећена офталмологији јер пријевремено рођене бебе имају проблема са видом и очима, те да Удружење "Мрвице" у договору са Клиником за дјечије болести спроводи кампању за набавку опреме неопходне за преглед вида код пријевремено рођене дјеце.

Педијатар неонатолог са Клинике за дјечије болести Весна Новаковић истакла је да се на овој клиници 15-так година интензивно баве пријевремено рођеном дјецом, додавши да захваљујући менаџменту УКЦ-а, али и читавом друштву, на овој клиници увијек добију трку са сталном набавком нових, више софистицираних и савремених апарата без којих нема преживљавања овакве дјеце.

- Стално снижавамо границу прематуритета, односно способности новорођенчета да преживи и дошли смо до 25 недјеља, а имамо појединачних случајева преживљавања дјеце са 24 недјеље - рекла је Новаковићева.

Она је навела да су према ставовима Свјетске здравствене организације 23, а неки кажу и 22 недјеље граница, нагласивши да је за ту дјецу период од 22 до 25 недјеље свуда у свијету сива зона, гдје резултати нису тако спектакуларни као код дјеце од 25 недјеља са којима у УКЦ, како је додала Новаковићева, имају одличне резултате.

Новаковићева је рекла да је стопа преживљавања од 25. до 37. недјеље више од 92 одсто.

- Као што смо побољшали стопу преживљавања, ми смо на нашој клиници драстично побољшали квалитет преживљавања и имамо дјецу са све мање компликација - додала је Новаковићева.

Она је навела да је један од проблема повезаних са пријевременим рођењем и ретинопатија код прематуруса.

Офталмолог Весна Љубојевић поздравила је кампању Удружења родитеља пријевремено рођене дјеце у Републици Српској "Мрвице" чији је циљ набавка ЛПЦ ласера и офталмоскопа који ће помоћи у раној дијагностици одређених промјена и праћењу поремећаја, као и адекватном лијечењу ретинопатије код прематуруса након правовремене дијагностике.

Портпарол Удружења "Мрвице" Милада Шукало рекла је да је ове године тема кампање Међународног дана пријевремено рођених беба - "Љубичасти новембар" прематурна ретинопатија, те је у складу с тим покренута акција под слоганом "Сањам свијет, видим свијет".

Она је позвала све институције, привредне субјекте и јавност да подрже кампању, додавши да је сваки грађанин може подржати са једном КМ позивом на број 1415.

Шукало је истакла да је кампања почела крајем октобра, док ће 17. новембра, када се обиљежава Међународни дан пријевремено рођених беба, бити организовано низ активности, док ће све активности бити завршене 27. новембра донаторском вечери у хотелу "Босна" у Бањалуци.

Она је позвала све да купе улазницу која кошта 20 КМ, истичући да ће сва средства бити усмјерена на кампању набавке ЛПЦ ласера и офталмоскопа.

Удружење "Мрвице" има око 200 активних ,односно кроз групе на друштвеним мрежама, близу 500 чланова мајки, очева, сестара, браће, па чак и одраслих "мрвица".

Предсједник Удружења "Мрвице" Данка Мирјанић, мајка која има искуство са трећим степеном ретинопатије, рекла је да је њена дјевојчица рођена са 800 грама у 25. недјељи и да је након дијагностике хитно упућена у Србију за Нови Сад.

- На сви срећу Дуња, која сада има четири и по има године, види на оба ока, има малих проблема са очима, носи наочаре, иде у вртић и постигла је све што и њени вршњаци - додала је Мирјанићева.