latinica  ћирилица
15/11/2019 |  19:06 ⇒ 21:34 | Аутор: РТРС

Одговор на иницијативу СДС-а и ПДП-а: Очување интереса Српске

Клуб посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ доставио је приједлог чланова за свих шест сталних комисија. Ово је, како наводе у СНСД-у, одговор на чињеницу да СДС и ПДП у заједничким институцијама БиХ, настављају оркестрирано дјеловање против Републике Српске и њених институција. Лидер СНСД-а Милорад Додик истиче да је приједлог достављен само са једним циљем, а то је очување интереса Српске.

СДС и ПДП, који су већ доставили приједлог измјене Пословника о раду Представничког дома, треба да поштују Закључке Парламента Српске, категоричан је Додик.

Објашњава да је првобитан став био да Представнички дом не треба ни да ради, ако већ није формиран Савјет министара, али да је, ипак, достављен приједлог чланова комисије због одговорности према Републици Српској и спречавања могућности прегласавања у заједничким институцијама. То, каже, није урађено с вољом, већ да би била осујећена иницијатива СДС и ПДП.

- То смо учинили из одговорности према Републици Српској и ономе што је закључак Народне скупштине Републике Српске - да се не иде у измјену Пословника које би дугорочно угрозиле позицију српског конститутивног народа у БиХ, а могло би бити касније и за питање Хрвата. Већинска политичка воља мора бити заступљена - истиче Додик.

И предсједник Српског клуба у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Ненад Стевандић истиче да је овај клуб, руководећи се принципом да увијек ради оно што је најбоље за Српску донио одлуку да се достави приједлог чланова комисије.

На овакав потез, одмах су реаговали СДС и ПДП. Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић сматра да су у СНСД-у схватили да блокаде и бојкоти не доносе никоме ништа добро.

- Колико је искрена намјера посланика СНСД видјећемо у наредних неколико дана. Видјећемо да ли ће предложити и комисију за Дом народа и да ли ће се вратити својој улози да раде свој посао - рекао је Бореновић.

Лидер СДС Мирко Шаровић тврди да је СНСД-ово попуњавање комисија доказ да је ова странка у праву што је са ПДП-ом поднијела иницијативу за промјену пословника у којем не виде ништа спорно. Шаровићева изјава, за портпарола СНСД-а Радована Ковачевића врхунац је лицемјерја и политичког безобразлука.

- Напротив, ми смо зауставили њих из СДС-а и ПДП-а да, зарад личних интереса и фотеља њих неколицине а по жељи СДА, високог представника и ПИК-а, доведу Републику Српску и српски народ у БиХ у подређен положај од којег се нећемо моћи опоравити. Шаровићева најава да ће СДС овако поступити у свакој будућој сличној ситуацији, вјероватно је најава укидања и ентитетског гласања - наводи Ковачевић.

Управо због оваквих ствари, каже Ковачевић, али и због тога што представници из Републике Српскеи игноришу ставове институција Српске, укључујући и закључке Народне скупштине у којима је јасно речено да се потези, какве су најавили СДС и ПДП морају обуставити јер наносе директну и немјерљиву штету Републици Српској, принуђени смо да делегирамо своје људе. Додик је отишао корак даље, најављује санкције.

- То је нешто што ћемо до Нове године регулисати измјенама и допунама Кривичног законика Републике Српске. Сваком ко не буде поштовао одлуке Народне скупштине, Владе, предсједника Републике, пријетиће казна - рекао је Додик.

ПДП тврди да ће због најављених измјена Кривичног законика, лидер СНСД-а први одговарати због, како наводе, издаје интереса Српске. На овакве тврдње, СНСД-ов Радован Ковачевић одговара да је Додик у Парламенту Српске јасно рекао да не постоји странка из Српске која под притиском није учествовала у преносу надлежности.

За разлику од СДС-а и ПДП-а, додаје, СНСД има апсолутну одговорност да никада не дозволи да Републици Српској буде нанесена штета.