latinica  ћирилица
15/11/2019 |  19:09 ⇒ 20:20 | Аутор: РТРС

Дворови: Сајам меса окупио 60 излагача

У Дворовима код Бијељине отворен је трећи Сајам меса "Новембар фест" који је окупио око 60 излагача, произвођача меса и других производа. Ова манифестација промовише потенцијал домаће привреде и доприноси јачању провредне сарадње у региону.
Сајам меса у Дворовима - Фото: РТРС
Сајам меса у ДворовимаФото: РТРС

Трећи пут на Сајму меса је фирма "ТДС" из Требиња препознатљива по херцеговачком пршуту.

- Најосоновнија је сировина, а онда да се испоштује технолошки процес од почетка до краја, од сољења и сушења до зрења, и касније чувања готовог производа - каже Саво Тарана, фирма "ТДС" Требиње.

Сајму су присуствовали и прерађивачи воћа и поврћа, мљекарске индустрије, али и винари.

- Избацили смо своје прво вино на тржиште, то су два бијела вина - совињон и шардоне. Наредне године појавило се и црвено вино мерлот, розе и касна берба с тим да ове године у подрумима винарије прави се и шампањац - рекао је Илија Јовичић винарија "Пајић" из Брчког.

Организатор истиче да им је циљ промоцијa домаће производње.

- Организацијом оваквог скупа циљ нам да на једном мјесту окупимо што већи број произвођача и прерађивача меса, да би показали ширем окружењу какве потенијале Семберија и Бојељина имају када је месо и производња хране у питању - нагласио је Миленко Зупур, организатор сајма.

Сузана Гашић, министарка трговине и туризма у Влади Српске рекла је да су овакве манифестације нешто што треба да подигне привреду, чему сви треба да тежимо, као и да пружају могућности и неким мањим произвођачима да се представе, подигну своје пословање и да запосле још више младих људи у овим пословима.

Посјетиоци сајма данас и сутра имају прилику да дегустирају и по сајамским цијенама купе домаће производе.