latinica  ћирилица
15/11/2019 |  22:21 ⇒ 22:21 | Аутор: СРНА

Акција "Перо": Затражен једномјесечни притвор за десет ухапшених

На рочишту одржаном пред судом у Бихаћу за 10 ухапшених у акцији "Перо", који се сумњиче да су у склопу организоване криминалне групе посљедњих година издавали дипломе за образовање мимо наставног процеса, затражен је једномјесечни притвор.
СИПА - Фото: РТРС
СИПАФото: РТРС

Судска одлука о томе могла би бити донесена до краја дана.

Акција "Перо" спроводи се према наредбама Кантоналног тужилаштва Унско-санског кантона.

На рочишту је надлежно тужилаштво износило детаље из истраге, те начине на који су прикривени истражиоци дошли до диплома. Затражено је да се за десет ухапшених одреди једномјесечни притвор.

Више од два сата тужиоци Аднан Тулић и Мерима Мешановић излагали су Суду у Бихаћу сазнања из истраге - о томе како су полазници Високе међународне школе из Цазина за кратко вријеме уз новчану накнаду добијали дипломе за одређени степен образовања, преноси Н1.

Према наводима тужиоца, један прикривени истражитељ Агенције за истраге и заштиту купио је диплому за нешто више од мјесец дана, док је други за само осам дана завршио школу, а у књигама је приказано да је похађао од 20. октобра 2018. до 26. августа ове године. Све су потписивали - декан Сенад Хаурдић, те бивши директори Суља Суљић и Асмир Нухић, као и супруга првооптуженог Зухре Хаџипашић.

Према истрази, једна од запослених која је привођена, а потом пуштена - признала је кривицу, те истражиоцима рекла да су Хаџипашић и Суљић од ње захтијевали да спали доказе и матичне књиге, саопштено је на рочишту.

Потврдила је да су постојале двоструке и троструке евиденције матичних књига.

Одбрана сматра да је Тужилаштво износило тендециозно доказе, те да нема основа за одређивање притвора.

Лица су лишена слободе због постојања основа сумње на организовани криминал у вези са злоупотребом службеног положаја и овлаштења, примање дара и других облика користи, пореска утаја и прање новца.