latinica  ћирилица
16/11/2019 |  08:42 ⇒ 08:46 | Аутор: СРНА

У 14 градова манифестација Европска ноћ театра

Манифестација Европска ноћ театра биће обиљежена данас у 14 градова у БиХ са 26 програма у оквиру којих ће позоришта отворити своја врата и показати колико је театарска умјетност важна.
Народно позориште Републике Српске -
Народно позориште Републике Српске

Пријављено је 19 учесника, међу којима је пет јавних театара.

Координатор ове манифестације Мерима Хандановић рекла је раније да у манифестацији учествују и музеји, академије, културно-спортски центри, домови култура, те аматерска позоришта.

Биће одиграно 10 позоришних представа, од којих ће премијерно бити изведена представа "Отело", коју је припремило Босанско народно позориште из Зенице.

Осим представа, биће уприличене промоције књига, онлајн театарске изложбе, а у програм манифестације биће укључена и два фестивала - "Кестенбург" Бањалучког студентског позоришта и Фестивал драмског стваралаштава "Власеница".

Манифестација се одржава треће суботе у новембру.

Представник Народног позоришта Републике Српске Александар Матрак рекао је да ће ово позориште Ноћ театра обиљежити извођењем представе "Злочин и казна" на сцени Народног позоришта "Стерија" у Вршцу у оквиру фестивала "Вршачка позоришна јесен".

- Ово је традиционална манифестација у којој наша позоришна кућа учествује сваке године, те овог пута нисмо на нашој сцени, него у гостима - рекао је Матрак.