latinica  ћирилица
16/11/2019 |  09:14 ⇒ 09:55 | Аутор: СРНА

ЕУ издваја 10 милиона КМ за јачање владавине права

Европска комисија имплементираће пројекат у области владавине права у БиХ с циљем побољшања резултата у кривичном гоњењу у предметима организованог криминала и корупције, а чија је вриједност најмање 10 милиона КМ, сазнају Независне.
Европска комисија - Фото: РТРС
Европска комисијаФото: РТРС

Трогодишња имплементација овог пројекта би требало да почне 2021. године.

Прва фаза пројекта "ЕУ за правду", коју тренутно спроводи француска организација "Јустис кооперасион интернасионал" /Јустице цооператион интернатионале/, има за циљ да помогне властима БиХ да се појача сарадња унутар ланца казненог правосуђа како би се постигли бољи резултати у кривичном гоњењу, кажу у Делегацији ЕУ.

Ова француска организација спроводи пројекат са истим циљем, а укупна вриједност је око пет милиона КМ. Оба пројекта су дио ширег пројекта "ЕУ за правду", који је лансиран након што је прошле године представљена нова стратегија ЕУ.

У овом документу се наводи да ће фокус активности бити измјене Закона о Високом судском и тужилачком савјету /ВСТС/ БиХ и реформи Закона о кривичном поступку БиХ.

Лист наводи да ће извјештај о стању у правосуђу, који је сачинио њемачки независни експерт Рајнхард Прибе, бити објављен 5. децембра, док ће 20. новембра у Сарајеву бити одржана јавна дебата уочи објављивања извјештаја.

Извјештај би требало да садржи конкретне полицијско-правосудне препоруке које недостатке би требало уклонити из система БиХ и на који начин ојачати повјерење грађана у владавину права.

Предсједник ВСТС Милан Тегелтија каже да подржава наставак пројеката ЕУ с циљем унапређења правосуђа, а од Прибеовог извјештаја очекује да ће бити свеобухватан и објективан.