X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Здравосфера
16/11/2019 |  09:53 ⇒ 13:06 | Извор: СРНА

Помоћи љекарима да би брже лијечили дијабетес

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић отворио је данас у Бањалуци Први симпозијум педијатара и ендокринолога посвећен дјечијем дијабетесу, на којем учествују стручњаци из Српске, БиХ и земаља региона.

Чубриловић је истакао да цијело друштво и заједница морају више да уложе како би љекари имали све услове да допринесу што бржем лијечењу дијабетеса.

- Знамо да се та болест лијечи у континуитету и да је то дуготрајан процес. Мислим да љекари који улажу оволике напоре треба да имају на услузи цијело друштво око овог посла - рекао је Чубриловић новинарима у Бањалуци.

Чубриловић је нагласио да су Народна скупштина Српске и он као предсједник са задовољством прихватили покровитељство овог догађаја.

- Ово је први симпозијум ендокринилога и педијатара у Српској и колико год пажње се посвећује овој болести, увијек се чини да није довољно, поготово када се односи на дјецу - истакао је Чубриловић.

Предсједник Удружења ендокринолога и дијабетолога Републике Српске Сњежана Поповић Пејичић рекла је да се у Српској велика пажња посвећује дјеци обољелој од дијабетеса путем едукација, организовања кампова и других видова подршке.

Она је рекла да су, захваљујући српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику, дјеца обољела од дијабетеса у Српској добила значајан број инсулинских пумпи.

Пејчићева је оцијенила веома значајним овај скуп јер је окупио педијатре и интернисте који су на истом задатку - лијечењу обољелих од дијабетеса типа један, који наступа код дјеце и адолесцената.

Педијатар ендокринолог на Клиници за дјечије болести Универзитетског клиничког центра Републике Српске у Бањалуци Гордана Букара Радујковић рекла је да у Српској има 450 дјеце обољеле од ове болести и да је дијабетес у значајном порасту код дјеце.

Према њеним ријечима, на скупу ће бити предочена најновија сазнања о дјечијем дијабетесу.

Она каже да је веома важна друштвена јавност да би нова знања о овој болести била подигнута на виши ниво, те је поручила да је неопходно враћање здравом начину живота.

Професор на медицинским факултетима у Сплиту и Мостару Веселин Шкрабић поздравио је одржавање симпозијума у Бањалуци и нагласио да је свака активност у вези са дијабетесом, не само оправдана, већ и веома пожељна.