latinica  ћирилица
16/11/2019 |  11:24 ⇒ 12:34 | Аутор: РТРС

Промовисане књиге о селу и задругарству

У задружној библиотеци Пољопривредне задруге "Агројапра" из Доњих Агића код Новог Града, промовисане су књиге Милована Антонића "Село на клацкалици" и "Воденице", у којима је аутор представио ситуацију у нашем селу и задругарству.

Милован Антонић већи дио радног вијека провео је као новинар. Након протеклог рата вратио се из Београда у завичај, гдје је основао Пољопривредну задругу"Агројапра", коју је успјешно водио 15 година. Своје богато искуство желио је да преточи у књиге.

- Можемо да закључимо да се заправо село и пољопривреда налазе у једном процесу пропадања како у економском, тако и социокултурном и образовном смислу. Посебно забрињавајући тренд је гашење живота у многим селима. Јер имамо 542 села само до десет насеља до десет становника - изјавио је Антонић.

Антонићева књига "Село на клацкалици", како су истакли рецензенти, детаљно описује прошлост, садашњост и будућност села и пољопривреде.

- Предвиђања аутора нису баш добра због тога што је велики дио села остао без становништва, што је демографска слика села јако стара и због небриге државе и осталих институција, општина којима оне припадају о развоју села и о становништву на селу - изјавио је рецензент књиге Драго Тодић.

- Вечерас смо имали промоцију двије ставрно фантастичне књиге - изјавила је директорка "Агројапре" Нада Нешковић Раилић.
Поред бављења новинарством, Антонић се зналачки и са великом љубављу бавио и фотографијом.Тако је и настала фотомонографија Воденице.