latinica  ћирилица
16/11/2019 |  11:30 ⇒ 12:42 | Аутор: СРНА

Кошарац: Одмах конституисати Комисију за припрему избора Савјета министара

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац затражио је да се без даљег одлагања конституише Комисија за припрему избора Савјета министара, чији су чланови именовани на конститутивној сједници овог дома још 6. децембра прошле године.

- Питам све оне који СНСД оптужују за било какве блокаде зашто још није конституисана Комисија за припрему избора Савјета министара, која се, у складу са пословником, прва конституише и чека одлуку Предсједништва БиХ о именовању предсједавајућег Савјета министара. Чланови те комисије су именовани прије скоро годину дана у Представничком дому и не постоје никакве препреке да се она конституише, односно да се изабере њено руководство - поручио је Кошарац у изјави за Срну.

Он је поново позвао посланике СДС-а и ПДП-а у Представничком дому да повуку иницијативу за измјену пословника тог дома, те изразио огорчење најавама предсједника СДС-а Мирка Шаровића да би посланици СДС-а и ПДП-а могли наставити са активностима на провођењу те иницијативе, упркос закључцима Народне скупштине Републике Српске којима су позвани да у томе не учествују.

- Таква изјаве свједоче о намјери Шаровића и свих који су подржали ту иницијативу да нанесу огромну штету уставној позицији и интересима Републике Српске у заједничким институцијама БиХ. Јесу ли Шаровић и Бореновић уопште свјесни шта предлажу и какву би то штету нанијело Републици Српској, ако се изгласа? Према тим измјенама пословника, теоретски је могуће да СДА, која има само једно од 18 мјеста у сталним комисијама за посланике из Републике Српске, предложи Адила Османовића у свих шест сталних комисија Представничког дома - упозорио је Кошарац.

Он је додао да је посебно огорчен Шаровићевом најавом да обави консултације са странкама са сједиштем у Сарајеву које су подржале иницијативу СДС-а и ПДП-а за измјене пословника.

- Шаровићу очито не пада на памет да поштује закључке Народне скупштине Републике Српске, нити да обави консултације са представницима институција и политичким партијама из Републике Српске. То је погрешно, неприхватљиво и представља чин издаје интереса Републике Српске и српског народа - нагласио је Кошарац.

Он је подвукао да су Клуб СНСД-а и Српски клуб, шаљући своје приједлоге чланова сталних комисија у Представничком дому, осујетили опасне намјере СДС-а и ПДП-а да угрозе уставну позицију Срба и Републике Српске у заједничким институцијама и узурпирају позиције за које им српски народ на изборима није дао повјерење.

- Шаровићеве изјаве показују да смо донијели исправну одлуку. Заједно са коалиционим партнерима, СНСД има капацитет да спријечи доношење било каквих одлука које би биле штетне по Републику Српску. То смо учинили сада и то ћемо чинити и у свакој другој сличној ситуацији - закључио је Кошарац.

Повезане вијести:

Радмановић: Приједлог СДС-а и ПДП-а иде на штету Републике Српске