latinica  ћирилица
16/11/2019 |  12:07 ⇒ 12:41 | Аутор: СРНА

Кљајић: Не хушкамо избјеглице на одлазак у Хрватску

Министар унутрашњих послова Унско-санског кантона Нермин Кљајић одбацио је тврдње да власти у том дијелу БиХ подстичу илегалне мигранте на одлазак у Хрватску, наводећи да се двије земље суочавају са истим проблемом.
Мигранти - Фото: РТРС
МигрантиФото: РТРС

Кљајић каже да нико не ради на планском пребацивању миграната у Хрватску и да је ријеч о појединачним случајевима и одлукама оних који по сваку цијену покушавају доћи до западне Европе.

- Ти људи су дошли у БиХ са намјером да дођу до земаља ЕУ. Хрватска је оправдано незадовољна као и ми, јер наше институције не управљају процесом миграција, тако да се скупа бавимо посљедицама - рекао је Кљајић за Кликс.

Он је додао да Хрватска "може бити мирна" када је ријеч о мјерама које предузимају власти Унско-санског кантона.

Кљајић каже да је у посљедње двије године кроз кампове на подручју Унско-санског кантона прошло око 60.000 миграната, што значи да је њих око 54.000 завршило у земљама ЕУ.

Посебна кантонална оперативна група задужена за проблем илегалних миграција раније ове седмице одлучила је да ће од 15. новембра бити ограничено кретање илегалних миграната који бораве у Бихаћу и Великој Кладуши.

Нове мјере значиле би да мигранти који су смјештени у прихватним камповима Бира и Мирал више не могу слободно излазити и у њих се враћати, а излазак ће бити допуштен само онима који желе трајно отићи, односно наставити пут ка Хрватској.

Повезане вијести:

Могућа забрана уласка у Хрватску званичницима из БиХ?