latinica  ћирилица
16/11/2019 |  12:30 ⇒ 13:37 | Аутор: СРНА

Србија: Од 1. јануара "Е-странац"

У Србији се од 1. јануара уводи "е-странац" - електронско аплицирање у националним службама, које ће омогућити да дозвола за рад буде одобрена и прије доласка страног радника у Србију, рекао је данас министар за рад, запошљавање, борачку и социјалну заштиту Србије Зоран Ђорђевић.
Влада Србије - Фото: архив
Влада СрбијеФото: архив

Он је за РТС објаснио да ће сваки грађанин Србије, Сјеверне Македоније или Албаније моћи да пређе границу уз личну карту или пасош, а тај грађанин или његов послодавац, моћи ће да аплицира путем интернета и пријави га у Централном регистру.

Ђорђевић наводи да је на реду усаглашавање прописа са ресорним министрима Сјеверне Македоније и Албаније и да очекује да ће улазак у званичну процедуру бити врло брзо.

- Желимо да будемо атрактивни, да немамо неки лимит када је у питању радна снага - рекао је Ђорђевић и додао да грађани Србије имају првенство приликом запошљавања у Србији.

Циљ договора предсједника Србије Александра Вучића са премијерима Сјеверне Македоније Зораном Заевом и Албаније Едијем Рамом биће лакша трговина, пролаз робе без царина и чекања, путовања без пасоша, али и лакше запошљавање у ове три земље.