latinica  ћирилица
16/11/2019 |  13:21 ⇒ 20:15 | Аутор: СРНА

Рајчевић најавио да ће искористити право заштите од клевете

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић поручио је да ће искористити право заштите од клевете након недавно изнесених тврдњи народног посланика Драшка Станивуковића коме ће, како је најавио, пружити могућност да демантује самог себе и јавно се извини.
Срђан Рајчевић - Фото: РТРС
Срђан РајчевићФото: РТРС

Рајчевић је навео да је Станивуковић дао себи за прво да у складу са, како је рекао, општепознатом стручношћу, коментарише и квалификује пројекат "е-Беба", при томе криминализујући Владу и министарство, њега као ресорног министра, имплементатора одабраног у складу са законом и предвиђеним јавним поступком, па и трећа лица која ни на који начин нису у томе учествовала.

- Према већ виђеној матрици, у избацивању смећа у јавни простор послужио се фотокопијом "понуде" којој се смије свако ко је икада био у додиру са информационо-комуникационим технологијама или озбиљнијим пословним ангажманом у овом сектору, поређењем неупоредивог, све поткрепљујући лажима које ће имати прилику претворити у истину пред надлежним судом - истакао је Рајчевић, реагујући на Станивуковићеве тврдње које је изнио на БН телевизији.

Он је додао да ће Станивуковић претходно морати да се наоружа аргументима које му, каже Рајчевић, "не могу обезбједити ни татин новац, ни маркетиншке агенције, ни инстант фабрике знања".

- Заштита од клевете је законом гарантовано право сваком правном и физичком лицу у Републици Српској које ћу као одговоран човјек искористити - најавио је Рајчевић и додао да ће у складу са законским одредбама, путем правног заступника, пружити могућност Станивуковићу да демантује самог себе и јавно се извини.

Рајчевић је истакао да ће Станивуковић, уколико пропусти да то учини, имати обавезу да остане досљедан у својим тврдњама које, уколико се испоставе лажним, за собом повлаче и компензацију у висини одштетног захтјева.

- Новац добијен од Станивуковића планирам донирати нашим јавним универзитетима у циљу истраживања феномена "лажних вијести" и њиховом утицају на изборну вољу гласача - навео је Рајчевић.

Рајчевић је за Станивуковића рекао да је "персонификација квазиполитичара и оцвали омладинац", те да се никада до сада наше друштво није суочавало са "политичком наплавином која се темељи на изостанку било какве суштине, визије, базичног знања неопходног за јавни наступ и идеолошкој испразности".

Према његовим тврдњама, протагонисти "тог естрадног, квазиполитичког правца" идеје замјењују камерама мобилних телефона, аргументован дијалог анонимним коментарима по порталима и друштвеним мрежама, а план и програм олако обећаним напретком.