latinica  ћирилица
16/11/2019 |  17:45 | Аутор: СРНА

Хрватски вијећници против отварања мигрантског центра у Љубачама

Хрватски вијећници у Тузли и Живиницама успротивили су се данас најавама предсједавајућег Савјета министара у техничком мандату Дениса Звиздића да би нови центар за мигранте током зиме могао бити отворен у мјесту Љубаче код Тузле, које је већински настањено Хрватима.
Тузла (Фото: Boabo/Wikipedia) -
Тузла (Фото: Boabo/Wikipedia)

- Посебна забринутост је код хрватске заједнице на који начин заштитити имовину од могућих провала и уништавања од илегалних миграната, јер искуства показују да они улазе у објекте у којима тренутно нема власника. То би био додатни врло негативан удар који може произвести опасне посљедице - наводи се у заједничкој изјави хрватских вијећника.

Они су упозорили да би формирање мигрантских центара у оваквим околностима довело до могућег насртаја миграната на становнике и имовину, те су упозорили да систем управљања миграцијама функционише јако лоше, преноси портал Дневник.ба.

Хрватски вијећници су позвали власт на нивоу БиХ да промијени одлуку о локацији за смјештај мигрантских центара, за које сматрају да треба да буду изван насељених мјеста.

- Безброј насртаја на приватну имовину у протеклом периоду доказ су да мигрантски центри морају бити издвојени из насељених мјеста, уз јасна правила функционисања и ограниченог кретања оних за које чак поуздано не знамо њихов идентитет - додаје се у заједничкој изјави.

Они истичу да мигранти доносе и низ других безбједносних изазова на које локална средина не може одговорити.

На проблеме са миграцијама у БиХ упозорено је ове седмице у расправи у Европском парламенту, те је оцијењено да БиХ не контролише овај процес.

Предсједавајући Савјета министара у техничком мандату Денис Звиздић изјавио је ове седмице да ће током зиме власти у БиХ оспособити двије бивше касарне код Тузле и Сарајева за смјештај миграната.