latinica  ћирилица
16/11/2019 |  19:37 ⇒ 17/11/2019 | 12:51 | Аутор: РТРС

Хрватску захватило снажно невријеме, најављен црвени метеоаларм

За цијелу хрватску обалу за сутра је издат црвени метеоаларм због врло јаког и олујног југа. Црвено упозореље важи за западну обалу Истре, Кварнер и Кварнерић, те сјеверну, средњу и јужну Далмацију. Велебитски канал, те госпићка, книнска, ријечка и сплитска регија су под наранџастим метеоалармом. Само за подручје Славоније и Барање није издато ниједно упозорење.

Невријеме је похарало Истру. Највише је страдало подручје Умага. У јаким налетима вјетра срушена су стабла, оштећени аутомобили, потопљене бродице.Пијавица је потопила неколико бродица, уништила кровове на кућама, као и зграду градске управе. Поломљена су стакла, а кров је пао на стабла удаљена 100 метара.

У Лабину, налети вјетра причинилу су штету на крову двије стамбене зграде. оштећено је десет аутомобила, а штета се још утврђује.

Велике оборине погодиле су и Ријеку. Градска пијаца је опет под водом, али ради. Ни Сплит није поштеђен невремена. Тамо су забиљежени најјачи удари вјетра - 105 километара на час. Обала је поплављена. Таласи високи и по неколико метара испразнили су и шеталиште у Опатији.

Велика киша погодила је и Хрватско загорје. У Стубичким Топлицама поплављена је котловница болнице за медицинску рехабилитацију. Пресјечен је и локални пут.

Пуне руке посла имали су и ватрогасци у Загребу. Обимне падавине направиле су проблем на саобраћајницама. Због зачепљених шахтова велика количина воде слила се Максимирском улицом све до Динамовог стадиона због чега трамваји и аутомобили нису могли саобраћати.

Црвени метеоаларм у Хрватској, остаје на снази и сутра када се очекују нове падавине и југо на Јадрану. Охрабрује прогноза времена од понедјељка када ће временске неприлике, према најавама, почетком сљедеће седмице, замијенити топлотни талас и повратак михољског љета на Балкан.