latinica  ћирилица
16/11/2019 |  20:28 ⇒ 20:46 | Аутор: СРНА

Затворен "Први кадар", Гран при за филм "Огледало Америке"

Гран при "Стећак Кнеза Павла" за најбољи филм на 13. Међународном филмском фестивалу "Први кадар" вечерас је у Источном Сарајеву додијељен документарном филму "Огледало Америке: наговештај бесмртности", Артура Болдера.
Затворен "Први кадар" - додијељене награде - Фото: СРНА
Затворен "Први кадар" - додијељене наградеФото: СРНА

Према оцјени жирија, ријеч је о динамичном, визуелно раскошном, паметно режираном филму који оставља без даха и одушевљава још дуго послије гледања, филм који превазилази жанрове и успоставља своја правила филмске нарације.

Болдеру је Гран при уручила Добринка Максимовић у име генералног покровитеља Фестивала - Министарства просвјете и културе Републике Српске.

Одређен број награда уручили су директор Фестивала Витомир Митрић и чланови стручног жирија - предсједник Драган Елчић и чланови Срђан Савић и Бранко Лазић, док ће остале награде накнадно бити уручене.

Додјелом награда вечерас је свечано затворен Међународни филмски фестивал "Први кадар", који је почео 11. новембра у Зворнику.

Награда "Капија Зворника" за најбољу режију припала је Флоранси Буви за кратки играни филм "До краја света".

Жири је у образложењу навео да ауторка увјерљивим, необично свјежим и неизвјештаченим редитељским поступком презентује узнемирујућу причу засновану на постепеном и пажљивом градирању слојевитог односа између оца пијанца и његове мале кћерке која упорно покушава да му помогне.

Награде "Печат Кнеза Павла" за најбољи кратки играни филм у селекцији "Кратке приче" додијељен је филму "То ће бити наша тајна", аутора Серхија Гонсалеса из Шпаније, за најбољи документарни филм у селекцији "У фокусу" припао је остварењу "Вријеме и плима", аутора Марлин ван дер Верф из Холандије, а за најбољи документарни филм у селекцији "Екс-Ју у фокусу" равноправно је додијељен филмовима "Сигуран посао", Игора М. Тохоља и "Све са вољом", Нерминке Емрић.

Хаграда "Филмска клапа" за најбољи студентски докумантарни филм у селекцији "Нови погледи" отишла је у руке Ефиму Грабову из Израела за филм "Долина владара", а за најбољи студентски кратки играни филм остварењу српског аутора Ђорђа Милосављевића Гере "Мементо мори".

Специјална награда жирија додијељена је кратком документарном филму "Тунгрус", аутора Ришија Чандне из Индије за "шармантно, забавно и добро режирано комично дјело".

Специјалну награду, према одлуци жирија, добио је и кратки играни филм "Литерарни колачић", редитеља Матеје Рокавец из Словеније, за "упечатљиво стилизовану причу која режијски и драматуршки увелико надилази стандарде класичног студентског филма".

Специјалне награде Савјета Фестивала додијељене су филмовима "Електрични оргазам за људе будућности" Марије Вукић из Србије и "Семи Хумид", Луиса Мелоа и Винициуса Фораин из Португала, односно Бразила.

Публици у Источном Сарајеву вечерас је приказан играни филм "Пијавице", редитеља Драгана Маринковића. Премијерним приказивањем овог филма у понедјељак, 11. новембра, у Зворнику је свечано отворен 13. Међународни филмски фестивал "Први кадар", чији је овогодишњи мото био "Да не види зло!".

У званичном такмичарском програму фестивала такмичила су се 33 филма из 16 земаља, који су први пут приказани у пет фестивалских селекција.

Ријеч је о селекцијама "У фокусу" - Међународна селекција документарних филмова, "Екс-Ју у фокусу" - Регионална селекција документарних филмова са Екс-Ју простора, "Кратке приче" - Међународна селекција кратких играних филмова домаћих и страних аутора, "Кључ за филм" - Међународна селекција кратких играних филмова студената филмских академија из земље и свијета, те "Нови погледи" - Међународна селекција документарних филмова студената филмских академија из земље и свијета.

Едукативни и пратећи програм фестивала био је у знаку филмског глумца, у чије име су одржане двије промоције књига, као и мастерклас предавања "Основе глуме на филму" и "Умјетност у доба ријалитија".

За најмлађе је у Источном Сарајеву и у Зворнику у оквиру "КИДС ФЕСТ" програма приказан избор најбољих анимираних филмова са Међународног фестивала анимираног филма "Константинов златник" из Ниша, као и анимиране филмове које су прошле године направили полазници Филмске школе "Првог кадра" у Зворнику.

Поред играног филма "Пијавице", фестивалска публика у Зворнику је, прије београдске премијере, имала прилику да премијерно види играни филм "Ајвар", редитеља Ане Марије Роси.

Савјет Фестивала "Први кадар" одлучио је да поводом 70 година од оснивања Југословенске кинотеке да овој установи додијели "Лик кнеза Павла" за допринос очувању филмске грађе и ширењу филмске културе.

Покровитељ Фестивала је Министарство просвјете и културе Републике Српске, а подржали су га град Зворник, општине Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево и Адико банка.

Медијски покровитељи били су Радио-телевизија Републике Српске и Новинска агенција Републике Српске - СРНА.