X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
17/11/2019 |  11:29 ⇒ 11:36 | Извор: sputniknews.com

Руси граде Теслин торањ на планини Ртањ (ФОТО)

Изградња торња и насеља "Никола Тесла" на планини Ртањ у фази је пројектовања, а почетак градње се очекује на пролец́е.
Никола Тесла - Фото: РТРС
Никола ТеслаФото: РТРС

Пројекат ће реализовати руски Институт за физику и технологију и Међународни центар за истраживање наслљеђа Николе Тесле, преноси Тањуг.

- Купили смо пет хектара земље и надамо се ускоро свим дозволама, како бисмо на прољеће почели градњу - каже директорка центра Милка Кресоја.

Осим торња, планиран је и научно-истраживачки центар, у којем ће моћи да раде сви они иноватори који се баве истраживањем патената Николе Тесле.

Планиран научно-истраживачки центар (Фото:Sputnik / Evgeniй Biяtov)

Овај комплекс подразумијева реплику Теслине родне куће и реплике насеља, са циљем да се на "мистичну српску планину" привуче велики број туриста.

- Планирамо и да саградимо један од најмодернијих хотела који би носио назив "Смиљан" у којем би ствари левитирале и гдје би посјетиоце дочекивала холограмска верзија лика Николе Тесле - додаје Кресоја.

Торањ ће бити изграђен на узвишењу и ту ће руски научници вршити експерименте онако како је Тесла радио.

Према њеним ријечима, изградња Теслиног торња омогућила би бежични пренос електричне енергије, што је био сан српског научника.

- Тесла је такав торањ већ изградио на Лонг Ајленду 1901. године. Вјеровао је да је торањ само почетак читавог система који би могао испоручивати струју, без жица, читавом свијету. Пошто су финансије пресушиле, Тесла је заложио имовину и на крају изгубио све. Торањ је уништен 1917. године динамитом - објашњава Кресоја.