latinica  ћирилица
17/11/2019 |  13:40 | Аутор: СРНА

Линта: Шкоро доказ да се Хрватска гради на принципима НДХ

Изјава кандидата за предсједника Хрватске Мирослава Шкоре којом отворено велича усташки поздрав "За дом спремни" један је у мноштву доказа да се данашња Хрватска гради на темељима и принципима геноцидне Независне Државе Хрватске (НДХ), оцијенио је данас предсједник Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта.
Миодраг Линта - Фото: Novosti.rs
Миодраг ЛинтаФото: Novosti.rs

Он је истакао да је Шкоро отворени усташа и један од предводника усташких снага у Хрватској.

- Шкоро отворено велича усташки поздрав "За дом спремни" и искрено и поносно каже да се под наведеним поздравом борио његов прадједа у НДХ, али и његов вјенчани кум за данашњу Хрватску 1991. године - навео је Линта у писаној изјави.

Он је подсјетио да је "Туђманова Хрватска", као и НДХ, настала као резултат планског злочина и етничког чишћења српског народа из хрватских градова и са крајишког подручја.

Према његовим ријечима, борба за стварање етнички чисте "велике Хрватске" вођена је под лажном и лицемјерном оптужбом одбране од такозване великосрпске агресије.

- Такође, Шкоро најдубље вријеђа стотине хиљада жртава Јасеновца јер, као и хрватска предсједница Колинда Грабар Китаровић, тражи да се прекопа највећа фабрика смрти на Балкану у Другом свјетском рату - указао је Линта.

Он истиче да је Хрватска једина држава на свијету у којој се отворено рехабилитује усташтво, односно хрватска верзија нацифашизма.

- Влада, предсједница и друге хрватске институције толеришу или подстичу употребу усташких симбола, негирају почињени геноцид над Србима у НДХ, промовишу тезу о Јасеновцу као радном логору, величају и славе протјеривање Срба и хрватске злочинце, умањују или негирају српске жртве, понављају усташку тезу о такозваној великосрпској агресији и такозваном великосрпском хегемонизму - навео је Линта.

Он је позвао Министарство спољних послова Србије да изради свеобухватни извјештај о рехабилитацији усташтва са бројним примјерима мржње и насиља над Србима у Хрватској и да га пошаље на све међународне адресе.

- Апсолутно је јасно и очигледно да данашња проусташка Хрватска све више постаје фактор нестабилности и пријетња миру - закључио је Линта.

Кандидат за предсједника Хрватске Мирослав Шкоро поручио је у предсједничкој кампањи да ће прекопати Јасеновац и да се не плаши говорити о усташком поздраву "За дом спремни" под којим се, како је истакао, борио његов прадјед.