X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
17/11/2019 |  14:26 ⇒ 14:27 | Извор: СРНА

Ђурић: Курти представља опасност по стабилност региона

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић оцијенио је данас да кандидат за косовског премијера Аљбин Курти намјерава да у што већој мјери "својим фашистичким порукама и потезима екстремизује и милитаризује Албанце".
Марко Ђурић (Фото: Драган Кујунџић) - Фото: ТАНЈУГ
Марко Ђурић (Фото: Драган Кујунџић)Фото: ТАНЈУГ

Поводом изјаве Куртија да се нови сукоб између Косова и Србије не би могао локализовати и да није потребно убрзање преговора Београда и Приштине, Ђурић је упозорио да Курти свакодневно потврђује колику опасност представља по стабилност региона и читаве Европе.

- Курти из дана у дан потврђује да је његов једини циљ, не обезбеђивање бољег живота Албанцима, већ наношење штете Србији и српским националним интересима - навео је Ђурић у писаној изјави.

Ђурић је указао да Курти по диктаторским рецептима из тридесетих година прошлог вијека обесмишљава принцип мирног рјешавања криза и дијалога, те да његова порука како не жели разговоре са Београдом, већ "дијалог о дијалогу", јесте еуфемизам за потпуни изостанак дијалога.

- Он се спрда са међународном заједницом и њеним настојањима да помогну стварање зоне стабилности и сигурности на западном Балкану, и за сада му то успева и пролази без икаквих санкција - истакао је Ђурић.

Он је оцијенио да је Куртијева намјера да у што већој мјери својим фашистичким порукама и потезима екстремизује и милитаризује Албанце како би у будућности свој великоалбански пројекат могао да наметне под пријетњом силе.

Ђурић је поручио да Србија никада неће посустати пред претњама непријатеља демократије и мира, и да ће уложити политичка, дипломатска и сва друга средства која су јој на располагању како би обуздала "пиромана Куртија" и његове најекстремније присталице.

Он је напоменуо да је предсједник Србије Александар Вучић чврст гарант да ће свака могућност избјегавања сукоба са албанским екстремистима бити искоришћена.

- Међутим, Курти је одавно изашао из оквира мирнодопске реторике и политичке праксе и верујем да је последњи тренутак да се сложном међународном акцијом један паликућа спречи у својим опасним намерама - закључио је Ђурић.