latinica  ћирилица
17/11/2019 |  15:23 ⇒ 19:59 | Аутор: РТРС

Индустријска зона као подстицај за инвеститоре и привреднике

При крају је изградња индустријске зоне у Станарима у коју је уложено више од три милиона марака. Рудник и Термоелектрана окосница су развоја Станара, али и индустријска зона би требало да привуче остале инвеститоре који ће у најмлађој општини отворити најмање 150 радних мјеста. За градњу индустријске зоне припрема се и Добој.

Три модерно опремљене хале, површине око 5.000 квадрата, чекају инвеститоре и привреднике. Још је остало да се уради вањско уређење, прикључци и да се све правно уоквири, што се може очекивати до Нове године. За двије хале заинтересовани су Словенци из машинске и електро индустрије. Ко год да дође запослиће раднике из Станара, кажу надлежни.

- Капацитет ових хала је 150 до максимално 200. Сигурно да су то послови који ће изискивати преквалификацију , да нема довољан број људи који су оспособљени на Заводу за запошљавање - изјавио је начелник општине Станари Душан Панић.

Драган Рауковић већ 11 година држи у Станарима аутомеханичарску радњу. Очекује да ће с доласком инвеститора и његов посао напредовати.

- Биће нам боље свима, и нама и привредницима и радницима који су на бироу. Биће нам сигурније и боље - рекао је Рауковић.

Да привреду могу подићи уз помоћ индустријске зоне схватили су и у сусједном Добоју. Планирају да у преграђу, земљиште које користи земљорадничка задруга, понуде инвеститорима, али су спорни имовински односи. Чека се судска одлука.

- Један је циљ да дођемо до тог земљишта и да га претворимо у индустријску зону. Друга ствар, ако видимо да ће то одређен период времена каснити, онда ћемо вјероватно предложити да то иде на општи интерес и мислим да ћемо кроз тај поступак доћи до тог жељеног циља - изјавио је градоначелник Добоја Борис Јеринић.

И општина Станари и град Добој припремили су олакшице будућим привредницима како би их привукли. Од умањења грађевинске ренте до повољније цијене закупа - то су само неке од погодности које чекају будуће инвеститоре.