latinica  ћирилица
17/11/2019 |  15:32 ⇒ 19:59 | Аутор: СРНА

При крају радови на "Турском току"

Изградња магистралног гасовода кроз Србију је при крају, а планирани радови за прикључак на руски гасовод "Турски ток" требало би да буду завршени до краја године.

Изградња је стигла до границе између Србије и Мађарске и у току је постављање цијеви у Општини Кањижа, код села Велебит и Војводе Зимоњића, јавила је Радио-телевизија Војводине.

Ријеч је о изградњи гасовода од Бугарске до Мађарске и, уколико све буде текло по плану, радови за прикључак на руски гасовод "Турски ток" биће завршени до краја године како је и најављивано.

Радници српско-руског предузећа "Гастранс" раде ужурбано и користе лијепо време како би посљедњих 10 километара завршили у планираном року.

Радови су почели крајем априла и на њима је ангажован велики број домаћих компанија. Радници кажу да се дневно постави и до 1.500 метара гасовода.

Предсједник Скупштина општине Кањижа Милош Кравић каже да овај јужни ток доноси сигурност у снабдијевању гасом, не само Србије, него свих земаља кроз које гасовод пролази, а самим тим и за Мађарску, а вјероватно и за Аустрију и Њемачку.

Изградња магистралног гасовода дугог 400 километара треба да у будућности гарантује и енергетску сигурност Србији.