latinica  ћирилица
17/11/2019 |  15:49 ⇒ 19:58 | Аутор: РТРС

Због нерада ХЕ Дубровник изгубљено више милиона марака

Интензивне кише на југу Српске нагло су попуниле хидроакумулације. Ипак, половична производња струје у Хидроелектранама на Требишњици биће настављена до јануара. Тада би, све је извјесније, први агрегат у Хидроелектрани Дубровник, послије хаварије, требало да буде пуштен у рад. Због нерада те електране, изгубљено је више милиона марака.

Производња је дјелимично спасена расподјелом струје, произведене на агрегатима Хидроелектране Чапљина. Оквирним споразумом са том електраном, Хидроелектране на Требишњици би, због ограничења у производњи, требало да потпише уговор и за прво тромјесечје наредне године. Старт првог агрегата у Дубровнику очекује се у другој половини јануара, послије више од једне године застоја.

- У односу на планирану производњу, ми смо тренутно преко триста гигаватчасова у минусу, у односу на план. У финансијском смислу, ми смо због непроизводње у минусу преко петнаест милиона марака - изјавио је директор Зависног предузећа Хидроелектране на Требишњици а.д. Гордан Мишељић.

А годишњи губитак у Хидроелектранама на Требишњици могао би бити већи од десет милиона марака. Због нерада Хидроелектране Дубровник, ове године, Билећа и Требиње остали су без више милиона марака у својим буџетима. Без средстава су остала министарства, социјалне категорије, извођачи радова. Ипак, инвестиције нису заустављене. Нормализовање производње очекује се у марту, пуштањем у рад другог агрегата у Хидроелектрану Дубровник. Интензивне кише у сливу ријеке Требишњице, претходних 15 дана, подигле су ниво полупразне хидроакумулације Билећа за више од десет метара.

- Још увијек имамо велику корисну запремину. Очекујемо до краја године, све могуће падавине, могуће је да се прераде у Хироелектрани Требиње 1 - изјавио је извршни директор за урављање системом Зависног предузећа Хидроелектране на Требишњици  Саша Вујић.

- Надамо се да ћемо тај мјесец јануара, када хидроелектрана у Плату буде на мрежи, ући са повољном котом акумулације Билећа, и да ћемо у 2020. години имати задовољавајућу производњу, можда и максималну - нагласио је Мишељић.

Због контролисаног испуштања воде на брани Хидроелектране Требиње 2, не очекује се изливање ријеке Требишњице. Проблем могу да створе воде сливног подручја низводно од Требиња.