latinica  ћирилица
17/11/2019 |  17:30 ⇒ 20:07 | Аутор: РТРС

Трогодишња Ивана Бјелогрлић хитно треба нашу помоћ (ФОТО)

Трогодишњој Ивани Бјелогрлић из Источног Сарајева хитно треба наша помоћ. Храбра дјевојчица од септембра прошле године води упорну и тешку борбу са карциномом бубрега. Болест је, нажалост, наставила да се шири. Најбоље шансе за Иванино изљечење пружа Европски центар за дјечију онкологију у Паризу. Но, љекарске интервенције и терапија, које за Ивану живот значе, коштају око 250.000 евра.

Била је деценију жељно ишчекивана радост својих родитеља Нине и Јеленка. И тек што је у живот закорачила – услиједио је шок. У септембру прошле године малом анђелу, дијагностификован је карцином бубрега. Услиједила је операција у бањалучком Клиничком центру – бубрег је одстрањен, па потом хемотерапије, зрачне терапије. И све је Ивана невино, дјечије издржала, са осмијехом. А онда, нови шок. На контролном прегледу, када су се родитељи надали бољим вијестима за своју јединицу, још страшнија дијагноза.

- Болест се проширила и за нас овдје не постоји више могућност даље терапије. Лијек морамо тражити у иностранству, а за то и сами знате да су потребна велика средства. Због њеног осмијеха ја не смијем да одустанем. И борити се даље морам - рекла је Иванина мајка Нина Бјелогрлић.

Обратили су се Иванини родитељи бројним европским дјечијим клиникама – од Турске, преко Италије до Француске. Највеће шансе за Иванино излијечење пружа париски Центар за дјечију онкологију. Но, љекарске услуге, агресивне хемотерапије које су потребне, имуно и биолошки третман, коштају око 250.000 евра. А сваки дан за малог, живота и дјечије раздраганости пуног, неустрашивог борца, драгоцјен!

- Што прије то боље, до неких мјесец дана, ми морамо ићи даље. Ивана је још увијек клинички јако добро, хвала Богу, само што нема косицу. Рекли бисте да је то дијете тотално здрава дјевојчица, али налази су показали другачије - рекла је Иванина мајка.

Родитељској борби за Иванино оздрављење придружиће се, обећање је већ стигло, и Републички Фонд солидарности за лијечење обољеле дјеце у иностранству. И локални Црвени крст ангажовао је све расположиве активисте и волонтере.

-Овдје је најбитније истаћи да Ивани треба што прије обезбиједити новце да би што прије могла отићи - нагласио је Ранко Скакавац из Црвеног крста.

За помоћ која трогошњој Ивани Бјелогрлић живот значи, код Интеса Санпаоло банке отворен је рачун. Од 1. децембра у функцији ће бити и МТЕЛ-ов хуманитарни број. Хоћемо ли реаговати на сузе Иванине мајке, омиљене источносарајевске докторице која је племенитошћу и пожртвованошћу помогла многима, па и вршњацима своје јединице!? Пружимо руку маленој Ици и омогућимо јој да живи!

Помоћ за Ивану Бјелогрлић (Фото: РТРС)