latinica  ћирилица
17/11/2019 |  18:04 ⇒ 19:55 | Аутор: РТРС

Централна банка БиХ купује сумњиве вишемилионске некретнине? (ФОТО)

Након спорних родбинско-страначких запошљавања, судских тужби запосленика против менаџмента, милионских послова реконструкције објекта додијељених родбини чланова Управног вијећа, Централна банка БиХ купује и сумњиве вишемилионске некретнине. Овај пут земљиште у сарајевској општини Центар за изградњу још једног пословног објекта. А само у Сарајеву посједује већ два.

Ако већ, како је прије који мјесец дана тврдио, "није знао" да је посао реконструкције објекта Центарлне банке у Мостару, вриједан милион и по марака, додијељен фирми у власништву брата чланице Управног одбора Анкице Колобарић, гувернер Сенад Софтић сада сигурно "зна" за шта троши народне милионе. Ваљда локација у централном градском језгру, у улици Маршала Тита не задовољава његове пробирљиве прохтјеве. Или је можда, уз објекат којих стотину метара даље - у улици Мехмеда Спахе, зграда премала за све "династијски" добро увезане новозапослене! Или је по сриједи нешто треће!? Тек прохтјевни гувернер одлучио је – да сагради још један објекат. И то баш у најелитнијем сарајевском парку Хастахана, којим суверено влада општински начелник Неџад Ајнаџић. Одлуку о куповини земљишта средином прошле године, донио је петочлани Управни одбор Банке, којим гувернер предсједава. А сутра, на сједници, одлуку о продаји требало би да донесе општинско вијеће под Ајнаџићевом командном палицом.

- Споменута тачка биће разматрана на сједници Општинског вијећа због изградње пословног јавног садржаја. Централна банка захтијева куповину на земљишту Хастахана. Начелник општине Неџад Ајнаџић подржава одлуку о продаји сматрајући да је овој важној државној институцији, мјесто на подручју ове локалне заједнице - одговарају из општине Центар – Сарајево

Купопродајни уговор између "важне" државне институције, на чијем челу је пулен СДА, "захтјевни" Софтић и "важне" сарајевске општине којом руководи СДА-ов начелник Ајнаџић, вриједан је енормних 4,7 милиона марака. Према документацији у нашем посједу, ријеч је о 2.290 метара квадратних површине, на истој парцели, али различито вредноване.

Документ (Фото: РТРС)

- Износ од 4,764.228 конвертибилних марака купац Централна банка БиХ дужна је платити на депозитни рачун за прикупљање јавних прихода опћине Центар Сарајево, прије закључења уговора о купопродаји - наводи се у предложеној Одлуци општинског вијећа о купопродаји.

А уз уплату "прије закључења уговора", са истог, народног, рачуна касније биће, општини исплаћена за сада још неизрачуната вриједност ренте, грађевинска дозвола, урбанистичка сагласност за објекат са двије подземне гараже, приземљем и три спрата. Па онда грађевински радови. И док Сарајлије негодују због својеврсног урбицида и напрасног прилагођавања урбанистичког плана парка, жељама "захтијевног" гувернера, без одговора остаје питање колико ће народних милиона збирно, бити потрошено за изградњу објекта!? И да ли је ова прескупа "инвестиција" резултат стварне потребе или прохтијева у Централној банци која своје јединице има још у Бањалуци, Мостару, Палама, Брчком? Гувернер на наше позиве не одговара. Ни чланови Управног одбора – смијењени српски, или још актуелни бошњачки и хрватски! Крња управа Банке и њен рад предмет су спорења једино у Предсједништву БиХ.

- Господин Џаферовић оспорава да се попуни Управни одбор Централне банке и тиме онемогућава да Срби и Република Српска имају своје представнике. То је лоша порука, веома лоша порука. Преостала три члана Управног одбора одлучују сада о пословима Централне банке у којем више нема Срба и то је неприхватљиво - изјавио је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

На иницијативу српског члана Предсједништво БиХ разријешило је чланове одбора из Републике Српске – Љубишу Владушића и Триву Маринковића. Владушића због правоснажне пресуде за наношење тјелесних повреда, што га према закону и онемогућава да буде у управним органима институција БиХ, а Маринковића јер је по занимању машински инжењер, а акти јасни - чланови одбора морају бити струковно компатибилни са основним пословима банке. Разријешени су тужбе писали. Првостепено судско вијеће им тужбе првобитно прихватило, но апелационо их је коначно одбацило. И поред тога, Шефик Џаферовић – већ мјесецима штити крњу управу Банке. Да ли можда чека да му страначке колеге и пулени несметано потпишу срамни вишемилионски уговор о купопродаји земљишта!?