latinica  ћирилица
17/11/2019 |  21:21 | Аутор: СРНА

Хамнеи подржао повећање цијена горива

Врховни вођа Ирана ајатолах Али Хамнеи подржао је повећање цијена горива за 50 одсто које је довело до протеста широм земље, оцијенивши да су државни непријатељи и страни елементи криви за саботажу.

- Неки људи су забринути због ове одлуке, али саботажа и паљевина су дјело хулигана, а не наших људи. Противници револуције и непријатељи Ирана увијек су подржавали саботажу и кршење прописа безбједности и то и данас чине - рекао је Хамнеи.

Он је додао како није упознат са детаљима у вези са порастом цијена, али зна да су о томе одлучила владина тијела и експерти што треба подржати.

Демонстранти су изашли на улице више градова Ирана након што је предсједник Хасан Рохани донио одлуку 15. новембра о укидању субвенција за гориво да би се помогло сиромашнима.

Бензин у Ирану и даље спада у најјефтиније на свијету, односно 15.000 риала по литру, што је око 27 британских пенија.

Иако су протести већином мирни до насиља је дошло у неколико случајева када је полиција употријебила сузавац. Полиција је до сада ухапсила око 1.000 људи.

Демонстрације су показале бијес људи чија се штедња полако топи, све је теже наћи посао и вриједност риала је све нижа. У Ирану живи око 80 милиона људи.

Иран је четврта земља на свијету по резервама сирове нафте.