latinica  ћирилица
18/11/2019 |  11:00 | Аутор: Б92

Ној: НАТО се распада и то дочекујем широм раширених руку

Њемачки парламентарац Александер Ној сагласио се са изјавом предсједника Макрона о кризи НАТО савеза, додавши да је распад тог пакта за њега добродошао.
Александер Ној - Фото: РТРС
Александер НојФото: РТРС

- Сједињене Америчке Државе, заједно са Турском, копају гроб НАТО савезу, усљед тога што га експлоатишу искључиво у своју корист - рекао је представник Лијеве странке Александер Ној.

Он додаје да је Америка до скоро тежила искључиво ка остварењу њихових интереса, укључујући оно што су радили кроз НАТО, а већ неколико година сведјоци смо, каже, да Турска прати тај тренд.

- НАТО се распада и то дочекујем широм раширених руку - каже Ној.

Његова изјава услиједила је скоро недјељу дана накн што је предсједник Француске Емануел Макрон прогласио мождану смрт НАТО савеза, алудирајући на непредвидљивост и немогућност ослањана на САД, док је на мјесту предсједника Доналд Трамп, наводи Спутњик Интернешнел.

Међутим, Макронова изјава наишла је на критику њемачке канцеларке Ангеле Меркел и генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга, који су критиковали предсједника Француске због употребе драстичних ријечи. Уједно су истакли да НАТО треба да остане главни стуб гаранције њемачке сигурности.

Упркос томе, изјава француског предсједника поново је покренула талас започет прошле године када су Макрон и Меркелова истакли значај постојања европске војске независне од САД и НАТО пакта, како би била способна да сама себе брани.