latinica  ћирилица
18/11/2019 |  11:16 ⇒ 11:41 | Аутор: БЕТА

Суд у Хонгконгу укинуо забрану ношења маски

Суд у Хонгконгу данас је укинуо забрану ношења маски на лицу, уведену како демонстранти у тој аутономној кинеској територији не би могли да сакрију идентитет ради избјегавања хапшења.
Протести у Хонг Конгу - Фото: илустрација
Протести у Хонг КонгуФото: илустрација

У пресуди се наводи да се забраном крше основна права у већој мјери него што је неопходно за остваривање њеног циља.

Забрану ношења маски у октобру је увела влада Хонгконга, користећи специјална овлашћења.

Радна недјеља у Хонгконгу почела је данас уз вишеструке протесте који су пореметили саобраћај, док су школе затворене из безбједносних разлога.

У студентском граду Политехничког унверзитета настављени су сукоби демонстраната који су га заузели и полиције.

Полиција је користила сузавац и палице против демонстраната који су покушали да пробију полицијски кордон постављен око стотина активиста у студентском граду.

Демонстранти су нападали полицију и изван студентског града и из њега, док су полицајци одговорили сузавцем, а понегдје и потискивањем активиста и хапшењима.

За сада није јасно да ли је ико од демонстраната који се налазе унутар студентског града Политехничког универзитета успио да побјегне.

Демонстранти су данима блокирали студентски град, спречавајући улазак полиције.

Протести у Хонгконгу трају од почетка јуна. Они су тада избили због приједлога закона о екстрадицији који је предвиђао изручење осумњичених Пекингу, али су убрзо прерасли у борбу за демократска права и очување грађанских слобода које су Хонгконгу гарантоване 1997. када је Велика Британија вратила ту територију Кини.