latinica  ћирилица
18/11/2019 |  11:32 ⇒ 13:39 | Аутор: sputniknews.com

Енглески новинар тражи казну за Енглезе због вријеђања Срба у Приштини (ВИДЕО)

Не дешава се баш често да енглески новинари стају у заштиту Србије, али се управо један такав случај десио, и то због понашања навијача репрезентације Енглеске на гостовању у Приштини.

Током утакмице квалификација за Европско првенство 2020. између тзв. репрезентације Косова и Енглеске, забиљежено је на више мјеста како гостујући и домаћи навијачи заједно пјевају вријеђајући Србе.

Сем Стрит, енглески новинар који на друштвеним мрежама не скрива да воли "Вотфорд, Бразил, Србију и Аргентину", објавио је један такав снимак на коме се виде Енглези како пјевају "Србија је изударана/разбијена гдје год да се појави". На другим снимцима, уводне ријечи су "Срби су копилад", али онај првопоменути поменути Стрит је прокоментарисао на сљедећи начин:

- Снимљени су. И то на стадиону. Претпостављам да ће УЕФА натјерати Енглезе да први меч ЕУРО 2020 на Вемблију одиграју иза затворених врата, или се расизмом назива само оно што ураде навијачи у Источној Европи? - пренео је Блиц.

Он је томе додао и сљедеће:

- У четвртак је голман "Косова" Аријанет Мурић оптужио навијаче Чешке да су га расно угрожавали, али без доказа. Чак је и рекао: Расистички су ме прозивали, али не знам шта су говорили. Данас имамо видео-доказ.

​Потом је дописао и начин на који сви заинтересовани могу да мрежи Фер, која се у сарадњи са УЕФА бори против расизма и дискриминације у фудбалу, да пријаве овај догађај из Приштине.

На коментаре појединих енглеских навијача да је "гостопримство на Косову било дивно" и да "не треба претјеривати и правити сензационализам гдје му није мјесто, јер овдје никаквог расизма није било, већ уобичајене пјесме у којој се умјесто "Србија" користе и имена клубова или других репрезентација, Сем Стрит је одговорио овако:

- А то се ради уз ову гестикулацију (двоглавог) орла? (који користе заговорници стварања тзв. Велике Албаније, на територијама оближњих држава). Па, да су Енглези отишли у Москву, попили неколико пића са Русима, подигли заставу руске империје и фотографије Путина и запјевали "Украјинци су разбијени гдје год да се нађу", да ли би и то било само о фудбалу? - упитао је овај енглески новинар.

Повезане вијести:

Пијани Енглези и Албанци вријеђали Србију