latinica  ћирилица
18/11/2019 |  11:40 ⇒ 14:35 | Аутор: СРНА

Штрбац: Графите мржње не треба схватати као празне пријетње (ФОТО)

Директор Документационо-информационог центра "Веритас" Саво Штрбац оцијенио је да све екстремније графите који се протеклих седмица исписују по Задру не треба схватати као празне пријетње Србима јер се то и десило прије непуних 30 година, када су убијене и нестале 34 особе од којих су 15 цивили.
Саво Штрбац, директор Веритаса - Фото: СРНА
Саво Штрбац, директор ВеритасаФото: СРНА

Он је упозорио да су аутори антисрпских графита у посљедње вријеме постали много "оргиналнији и креативнији", па су оне графите на који су Срби већ деценијама навикли "Србе на врбе" и "Убиј Србина" сада замјенили - "Ој Хрватска мати, Србе ћемо клати" и "У прољеће када цвјета врба правићемо паприкаш од Срба".

- Ипак, један од најоргиналнијих и најдегутантнијих је овај: "Закољи Србина и извади му органе јер су у кварту мачке гладне" - написао је Штрбац у ауторском тексту за Политику.

Он је констатовао да је тај графит очигледно инспирисан догађајима на Космету крајем деведесетих година прошлог вијека када су Албанци киднапованим Србима, према извјештајима извјестиоца Савјета Европе Дика Мартија, вадили органе уз богату накнаду.

Фото: index.hr

Подсјетивши да познаје Задар јер је ту радио и рођен је у његовом залеђу, Штрбац је навео да је све почело 2. маја 1991. године када је "самоорганизована група грађана" у рушилачком походу демолирала и опљачкала фирме чији су власници били Срби или су предузећа са подручја Србије, а прогон свега српског је настављен до данас.

Он је напоменуо да и у Задру има разумних људи попут Јуре Зупчевића који је јавности постао познат преправљајући те графите зла.

Штрбац је указао да је у Задру 1991. године живјело 10.956 Срба, док их је према попису из 2011. године у том граду, рачунајући и приградска насеља, било свега 2.382.