latinica  ћирилица
18/11/2019 |  12:34 ⇒ 15:07 | Аутор: РТРС

Позив СДС-у и ПДП-у да повуку опасан и штетан приједлог измјена Пословника (ВИДЕО)

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламента БиХ Сташа Кошарац изјавио је да данашњи захтјев групе посланика, међу којима су и посланици СДС и ПДП, за одржавање хитне сједнице овог дома на којој би, по хитном поступку, биле разматране измјене и допуне Пословника Представничког дома представља наставак игнорисања одлука и закључака институција Републике Српске.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

- То је наставак штетне и опасне политике коју представници СДС-а и ПДП-а у Сарајеву пуних пет година воде против Републике Српске и њених институција. Закључци Народне скупштине Републике Српске јасно позивају те двије странке да зауставе процес предлагања и доношења измјена Пословника Представничког дома које су изразито штетне по уставну позицију представника Републике Српске у заједничким институцијама и по интересе српског народа - поручио је Кошарац.

Он је поновио да би, према измјенама Пословника Представничког дома које предлажу посланици СДС-а и ПДП-а, теоретски било могуће да посланик СДА из Републике Српске, коме према важећем Пословнику припада свега једна позиција у сталним комисијама Представничког дома, буде биран у свих шест сталних комисија тог Дома.

- То је погубно по интересе Републике Српске због чега још једном позивам СДС и ПДП да повуку опасан и штетан приједлог измјена Пословника Представничког дома - рекао је Кошарац.

Према његовим ријечима, након што су све странке доставиле своје приједлоге за чланове сталних комисија Представничког дома, не постоје разлози за сазивање хитне сједнице тог Дома, нити разлози за измјене Пословника Представничког дома по хитном поступку.

- Предсједавајући Представничког дома треба да закаже редовну сједницу тог дома на којој би се бирали чланови сталних комисија тог дома, у складу с важећим Пословником - нагласио је Кошарац.

Он је упозорио на то да се "у потезима посланика СДС-а и ПДП-а препознају подле политичке намјере да буду у функцији бошњачких потреба да се игноришу ставови институција Републике Српске и изборна воља српског народа у Републици Српској".

- СДС и ПДП су извођачи радова по идејним рјешењима која креира политичко Сарајево, а то раде због патолошке потребе да остану у власти у заједничким институцијама, иако немају подршку грађана Републике Српске - закључио је Кошарац.

 

Повезане вијести:

Затражена хитна сједница Представничког дома ПС БиХ (ФОТО)