latinica  ћирилица
18/11/2019 |  13:11 | Аутор: СРНА

Тузла: Савјети мјесних заједница не желе мигранте у касарни Љубаче

Савјети тузланских мјесних заједница Љубаче, Пасци, Хусино, Кисељак и Пар Село, те Суха на подручју Живиница, упутили су надлежним органима закључке у којима наводе да је за њих неприхватљива могућност отварања кампа за смјештај миграната у војној касарни Љубаче.

Савјети ових мјесних заједница су са заједничког састанка изразили забринутост за све грађане и њихову имовину ако ова касарна буде претворена у камп за смјештај миграната.

Сви чланови савјета мјесних заједница једногласни су у одлуци да је понуђена локација неприхватљива за све становнике ових мјесних заједница, као и за житеље Тузле и Живиница, јер је та касарна непримјерена својој намјени.

- Имајући у види чињеницу да се налази на граници између ова два града, чиме би била угрожена и безбједносна ситуација свих становника, као и индустријска зона у којој је запослено око 3.000 радника, близина основних школа, међународни аеродром Дубраве, те магистрални пут Тузла-Сарајево, као и многи други инфраструктурни објекти - један је од закључака.

Чланови савјета мјесних заједница преносе врло негативно расположење и забринутост, како своју тако и осталих грађана због одлуке Владе Федерације БиХ о намјени формирања овог кампа на наведеној локацији, те поручују да ће истрајати у својим захтјевима да се одустане од формирања овог кампа, наводе тузлански медији.

Порука савјета ових мјесних заједница свим нивоима власти је да су грађани, уколико се не одустане од наведене локације спремни изразити грађанску непослушност и самоорганизовање у заштити своје личне и материјалне имовине, те ће, ако то буде једина могућност, ићи на протесте и блокаду прилазних локалних и магистралног пута Тузла-Живинице, као и блокаду институција власти на кантоналном и федералном нивоу.