latinica  ћирилица
18/11/2019 |  14:17 | Аутор: sputniknews.com

Одговор Макрону из Пољске: Није НАТО на самрти, него Француска

Изјава предсједника Француске Емануела Макрона о томе да је НАТО „на самрти“ је неутемељена и диктирана је његовом личном жељом за сарадњом са Русијом и Кином на штету Европе, убијеђен је пољски политички аналитичар Грег Левицки, преноси „Бриселс тајмс“.
Емануел Макрон - Фото: RT
Емануел МакронФото: RT

Према његовом мишљењу, заправо је Француска близу тога да буде „на самрти“, док је НАТО, попут француске катедрале Нотр Дам – ослабљен након пожара, али није мртав.

Предсједник Француске Емануел Макрон је у интервјуу за лист „Економист“ саопштио да жели да од Европе направи геополитичку силу, подсјећа пољски аналитичар.

Међутим, проблем је у томе што Макрон намјерава да ојача Европу тако што ће уништити „главни извор њене снаге“ – НАТО.

- Прикривени смисао Макронове изјаве је сљедећи – Европа треба да заборави на Запад као цивилизовано друштво, јер то више нема смисла. Умјесто тога, она треба да се односи ка другим великим силама (Русији и Кини) као према еквивалентима Сједињених Америчких Држава (САД), када је ријеч о поузданим савезима - објашњава политички аналитичар, истичући да Макронове ријечи потпуно понављају формулације „антизападне пропаганде“ Кремља.

Левицки сматра да Макрон подржава такву антизападну пропаганду како би унаприједио оно што чини државне интересе Француске, а то је некажњена билатерална сарадња са Русијом, Кином и другим силама у постамеричком свијету - примјећује Левицки.