latinica  ћирилица
18/11/2019 |  17:15 ⇒ 19:56 | Аутор: РТРС

БОРС: Циљ бољи материјални положај борачке популације у 2020. години

Предсједништво Борачке организације Републике Српске, на тематској сједници, усвојило је закључке и упутило их Влади Српске. Траже бољи материјални положај борачких категорија до краја ове и у 2020. години. О томе су данас расправљали и Одбори породица погинулих и заробљених бораца и ратних војних инвалида Борачке организације.

Четири закључка – исто толико захтјева према Влади Српске. Први је повећање личних и породичних инвалиднина у износу не мањем од 10 одсто. Борачка организација Српске тражи да Влада настави реализацију Акционог плана запошљавања и самозапошљавања борачких категорија. Траже и да основица за обрачун годишњег борачког додатка, умјесто досадашњих 3 марке и 70 пфенинга, буде пет марака. Захтјев имају и када је ријеч о мјесечном борачком додатку.

- Борачка организација тражи да борци прве и друге категорије који су незапослени остваре право на мјесечни борачки додатак без обзира на старосну доб, дакле и прије него што наврше 60 година. Оквирно је потребно 3.600.000 КМ - истиче Горан Рогић, предсједник Предсједништва Борачке организације Републике Српске.

О овим захтјевима изјасниће се Влада, обећао је ресорни министар. Напомиње да Влада од 2013. године повећава основицу за личне и породичне инвалиднине. Ове године то нису учинили, али сагледаће, кажу, могућност повећања у сљедећој години. Предложили су Борачкој организацији да израде социјалну карту незапослених демобилисаних бораца.

- Сада их је 9.843 на Бироу, на тај начин моћи ће да утврде ко је наугроженији, како би према њима могли дјеловати - истакао је Душко Милуновић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске.

Кроз Акционе планове, биће настављено њихово и запошљавање и самозапошљавање дјеце погинулих бораца, истиче Милуновић. Подсјећа да је на тај начин запослено њих 1.900. БОРС тражи и да о усвојеним закључцима разговарају са предсједником Владе Радованом Вишковићем.