latinica  ћирилица
18/11/2019 |  17:30 ⇒ 19:51 | Аутор: РТРС

Добој: Изградња 134 стана за избјегла и расељена лица

Премијер Српске Радован Вишковић посјетио је градилиште у насељу Баре у Добоју у којем се граде станови за избјегла и расељена лица. Вриједност инвестиције је око 7,7 милиона марака, а рок за завршетак изградње је април следеће године.
Добој-инфраструктура - Фото: РТРС
Добој-инфраструктураФото: РТРС

Граде се три ламеле са 134 стана различите површине. Служиће за смјештај избјеглих и расељених лица који користе алтернативни колективни центар у бившем дому пензионера. Радови теку планираном динамиком, а у то се увјерио и премијер Вишковић.

- Ево за неких годину и по дана, бар је тако инвеститор обећао, да ће ових 134 стана овдје у Добоју бити завшено, а то значи и дефинитивно затварање колективног центра - напоменуо је Радован Вишковић, предсједник Владе Републике Српске.

Станари Дома пензионера годинама чекају условнији смјештај. Дотрајале и скучене собе замијениће новим становима.

-За мене је ово трајно рјешење. Нема другог, јер ја свакако живим сам - истакао је Радивоје Савчић из Лукавца.

Градња станова је дио пројекта ЦЕБ 2, вриједног више од 7,7 милиона марака, који се реализује уз помоћ кредита и међународних донатора. Град Добој је обезбиједио земљиште, прикључке и неопходне дозволе, што је коштало око милион марака.

- у процедури је израда пројекта за рјешавање канализације, тиме нећемо обухватити само овај објекат од 134 стамбене јединице. Жеља и циљ је града Добоја да насеље Баре добије комплетну канализацију - истиче Борис Јеринић, градоначелник Добоја.

Марко Аћић в.д. директора Републичког секретаријата за расељена лица и миграције Републике Српске, додао је да ће објекти бити снабдјевени и бијелом техником, односно кућанским апаратима. 

- Овај пројекат предвиђа и почетно опремање станова са основним техничким апаратима и кућним потрепштинама - нагласио је Аћић.

Слични објекти у наредне двије до три године радиће се у 15 локалних заједница Републике Српске. На тај начин биће изграђено око 680 стамбених јединица.