latinica  ћирилица
18/11/2019 |  18:13 | Аутор: СРНА

Вулин: Забринутост због подршке неких чланица НАТО формирању тзв. "војске Косова"

Србија је дубоко забринута због подршке одређених чланица НАТО формирању такозване војске Косова, рекао је министар одбране Србије Александар Вулин данас америчком амбасадору у Београду Ентонију Годфрију.
Александар Вулин - Фото: СРНА
Александар ВулинФото: СРНА

Вулин је на састанку у Београду истакао да је та ситуација крајње забрињавајућа и неприхватљива, саопштено је из Министарства одбране Србије.

Он је напоменуо да је КФОР најодговорнији за одржавање мира и безбједности на територији Косова и Метохије, те додао да смањење снага КФОР у садашњим условима негативно утиче на безбједност неалбанског становништва на Космету.

- Одлука о смањивању снага КФОР треба да зависи од сталне процјене развоја ситуације на политичком и војном плану и безбједносних индикатора стања, а не на основу дефинисаних датума - изјавио је Вулин.

Вулин је рекао да се односи Министарства одбране Србије и Оружаних снага САД заснивају на партнерству и активности билатералне војне сарадње и реализују се на основу заједничких интереса.

Он је нагласио значај подизања оперативних и функционалних способности Војске Србије кроз заједничку обуку и вјежбе са Оружаним снагама САД, даљи развој базе "Југ" и сарадњу са НАТО у оквиру програма "Партнерство за мир".

- Србија, као војно неутрална земља, отворена је за сарадњу са свим партнерима у областима од заједничког интереса - рекао је Вулин.

Вулин је пренио и ставове Србије у вези с актуелним питањима политичко-безбједносне ситуације у региону, са фокусом на непромијењени став по питању статуса Косова и Метохије.

Годфри је похвалио што Србија подржава и наглашава значај мисије КФОР, као и транспарентност у медијском представљану сарадње са КФОР, што у знатној мјери доприноси позитивној атмосфери и стабилности.

Он је додао да очекује да ће сарадња бити подигнута на виши ниво.

Годфри је пренио Вулину да су САД опредијељене за одржавање мира и просперитета у региону и да ће на конструктиван начин сарађивати са Владом Србије на том плану.