latinica  ћирилица
18/11/2019 |  18:52 ⇒ 20:15 | Аутор: РТРС

ММФ упозорава: БиХ треба нова власт-угрожен актуелни продужени аранжман

Политичка блокада БиХ трн је у оку и Међународном монетарном фонду.

Из ове институције поручују да су неприхватљиви преговори са властима у техничком мандату.

Тренутни продужени аранжман неће бити настављен, биће предложено закључивање новог, а за то је услов - нова власт у складу са изборним резултатима.

407 - тачно толико дана протекло је од дана у којем су се грађани Босне и Херцеговине изјашњавали о томе ко ће да их води до 2022. године.

Иако су резултати њиховог избора давно објављени, власт до данас није формирана. Извјесно је неће бити ни сутра.

Да би требала што прије сада каже и Међународни монетарни фонд. За БиХ планирају нови аранжман и пакет реформи, јер је постојећи у застоју.

Да би се разговарало о томе из ове институције кажу - потребна је нова власт. Нови стални представник исије ММФ у БиХ Ендрју Џуел наводи: "С обзиром на то да Република Српска има нову власт, то значи да нам треба нови Савјет министара и нова Влада ФБиХ. Било је неких разговора да ли наставити с тренутном техничком власти, али остаје проблем шта ће од тога моћи бити имплементирано. Јер чак и ако бисмо знали да ће техничке власти остати у неком дужем периоду, парламент не ради и питање је шта би се могло спровести од онога што би се евентуално и договорило."

Овај став произашао је из разговора са представницима Републике Српске, каже предсједник Владе. Радован Вишковић истакао је и да је током разговора са представницима ове инстутиције тражио да се омогући аранжмани само за Републику Српску.

Каже, већ су предложили у коју намјену би били коришћени и за шта тачно би били склопљени.

- Ми смо у овом моменту предложили да би нама било значајно да рјешавамо питање здравственог сектора и јавних предузећа. Они су се с нама сложили да је то нама приоритет с којим би склопили аранжман са ММФ - нагласио је Вишковић.

Средства ММФ-а потребна су због реформи, истиче Вишковић. Влада Српске, каже, не жели да слуша да ће аранжман бити реализован када буде формирана власт, јер то доводи до питања - шта ако власт не буде формирана у наредне четири године.

Преливање политичке кризе на економију за економисте није неочекивано.

Предраг Дудуковић каже, чињеница да Савјет министара није формиран узрок је блокаде пројеката који су раније договорени. Ни став ММФ-а каже, није новост.

- Зашто падају стране инвестиције, односно износ страних инвестиција? Ево, то је један од разлога. Мислим да је највећи проблем политичка ситуација, јер како ће неко бити сигуран да улаже свој новац када ми нисмо у стању да формирамо власт - додаје Дудуковић.

Политичка ситуација узрок је летаргије на економском плану на којем се у читавој години ништа спектакуларно није десило, каже Дудуковић.

Тако умјесто стабилног и високог економског раста грађани БиХ имају политичку блокаду – једног човјека на челу извршне и законодавне власти и министре који су истовремено и посланици.