latinica  ћирилица
18/11/2019 |  19:17 | Аутор: РТС

Срђан Ђоковић: Новак ће бити најбољи тенисер свих времена

Срђан Ђоковић, отац Новака Ђоковића, поручио је да ће његов син бити најбољи тенисер свих времена, и док то не постигне, неће престати да игра тенис.

Новак Ђоковић није завршио 2019. годину на првој позицији АТП листе, али је протекла сезона дефинитивно била успјешна. И даље се препричавају поједини дуели или поени којима је Ђоковић чинио противнике беспомоћним, а публику на трибинама уводио у стања колективне еуфорије.

Међутим, не само оно што је Новак показивао на теренима на највећим планетарним турнирима, већ и све што је чинио у циљу промоције својих хуманитарних циљева, као и српске државе, више је него довољно да грађани Србије буду изезетно поносни.

Његов отац Срђан Ђоковић каже да, некима, који су на срећу огромна мањина, ништа од свега што Новак ради, није довољно да имају лијепо мишљење о њему. Или макар, да немају икакво мишљење о Новаку.

- Нимало није пријатно ни мени, ни мојој породици када чујемо да постоје људи који немају ниједну лијепу ријеч за Новака, који, као мјерило његовог успјеха, признају само прво мјесто на АТП листи, а он је сада други и то је велики разлог да у веома негативном контексту говоре о њему. Ти људи су врло агресивни и гласни, па се можда чини да их је много, али знам да их нема пуно. Не схватам на основу каквих мотива и са каквим циљем дају себи право да коментаришу у негативном контексту Новака, који је четири пута био проглашен за најбољег спортисту на свијету.

Колико је била тешка ова година за Новака?

- Као и свака, знате кад сте први, на врху свијета. Онда је веома дугачак списак тенисера који су квалитетни, али стоје у реду иза Новака, и вребају, ево већ десетак година, да га смјене са првог мјеста. Сада је то успјело Надалу, али и то је сасвим у реду, то је спорт. Уосталом, како би се то звало када би било који играч био неприкосновен и претплаћен да само он буде први, кад би стално побјеђивао? Него, Новак се појавио у незгодно вријеме за Србију и српски народ, јер је вратио вјеру и показао да ми нисмо геноцидан народ, да ми нисмо најгори на свијету, да смо дио европске културе и цивилизације! Немогуће је да један такав господин спортиста, какав је Новак, долази из неког геноцидног народа, како су нас многи у прошлости етикетирали! То је нечија етикета, предрасуда, нереална слика, али је све то њима јак разлог забог кога ће тај неко, мом сину да звижди са трибина у Лондону, Њујорку и многим другим градовима и то је страшно када човјек уживо доживи.

Таква непријатељска атмосфера на трибинама, у већини случајева је ескалирала и била веома непријатна, у ситуацијама када је Новак имао тешке дуеле против најјачих тенисера на планети, а реакције публике су биле најјаче када је играо са најтежим ривалима: Роџером Федерером и Рафаелом Надалом!?

- Не можете ни да замислите колико је Новаку у таквим ситуацијама тешко, али је он увијек имао храбро срце и хладну главу, а како му је било, зна само он! Замислите, он је припадник једног малог поносног народа из једне мале сиромашне земље, коју су бомбардовали ти свјетски "стручњаци" за бомбардовање! Једну малу Србију бомбардовало је 20 моћних земаља, замислите какви су то јунаци! И он се изборио са свим тим и постао један од најбољих тенисера свих времена.

И поред много трофеја и побједа, импресионира и даље та Новакова мотивисаност да царује свјетским тенисом.

- Да, тако је. Ово се обраћам оним људима који цијене све што мој син ради, а то је сигуран сам више од 95 од сто нашег нормалног народа. Ја им кажем да ће Новак Ђоковић бити најбољи тенисер свих времена и док то не постигне и обори све рекорде који су преостали, неће престати да игра тенис!

Новак је једно од ваше троје дјеце. Шта је пресудно у његовом васпитању због чега је добио један тако фасцинантан ментални склоп, ту чвстину, непоколебљивост, храброст?

- Рад, рад и рад. И од мене и мајке је узео оно што је најбоље, а нама је оставио остало!