X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
19/11/2019 |  08:47 ⇒ 15:11 | Извор: ТАНЈУГ

Бомбоњера у облику "велике Албаније" на рафама у Србији

Велики број трговинских ланаца у Србији у својој понуди има "Камила" бомбоњере, на чијој декларацији је јасно истакнуто да је "увоз са Косова", пишу Вечерње новости.
У српским продавницама бомбоњере "made in Kosovo" (Фото: Zaštitnikpotrošača.rs) -
У српским продавницама бомбоњере "made in Kosovo" (Фото: Zaštitnikpotrošača.rs)

Оваквом декларацијом, наводи лист, крши се Устав Србије, гдје у преамбули стоји да је то саставни дио Србије, као и препоруке Минстарства трговине.

Када се отвори кутија бомбоњере, примјетно је да су чоколадне бомбоне поређане у облику мапе "велике Албаније", наводи лист.

Како се наводи, надлежни органи, аналтичари и представници Удружења потрошача најоштрије су осудили продају оваквог производа у Србији и поручили да он под хитно мора да буде склоњен са рафова.

Аналитичар и извршни директор Центра за међународну јавну политику Мишел Зубеница рекао је да овакве ствари не би смјеле да се догађају у Србији и да би овај производ што прије морао да буде склоњен са рафова.

Како је објаснио, став Србије по питању КиМ је јасан, као и Устав Србије због чега производи са косовском декларацијом не би смјели да се продају.

- Све ми је ово додатно несхватљиво ако имамо у виду да они већ дуго држе 100 одсто таксе на нашу робу и да се наше фирме муче да неки производ пласирају на Косово. Уз све то бомбоњера има облик "велике Албаније" што је директна провокација за сваког нашег грађанина - рекао је Зубеница.

Из Националне организације потрошача Србије истичу да је овакав начин декларисања мимо свих законских норми, али и непоштовање грађана.