latinica  ћирилица
19/11/2019 |  09:03 | Аутор: БЕТА

Владар Кувајта отпустио сина из владе

Владар Кувајта, емир Сабах ал-Ахмад ал-Сабах смијенио је свог сина и још једног министра у влади након њихових јавних међусобних оптужби за корупцију и наложио премијеру да састави нову владу.

Емир Сабах је то наредио само пар дана пошто је влада поднијела оставку због истраге у одвојеном случају.

Премијер Џабер ал-Мубарак ал-Сабах, на тој функцији од 2011, затражио је од шефа државе да га ослободи дужности формирања нове владе. Монарх је отпустио и свог сина Насера ал-Сабаха, министра одбране, и министра унутрашњих послова Халеда ал-Сабаха, који су изнијели јавне оптужбе на рачун оног другог.

Насер ал-Сабах је изјавио да је открио да је 790 милиона долара проневјерено док је садашњи министар унутрашњих послова био министар одбране.

Шеик Насер жели да његов претходник на мјесту министра одбране и још пет највиших функционера у министарству буду оптужени за наводну проневјеру.

Редовни парламентарни избори у Кувајту се очекују за годину дана.

Министарство правде је забранило локалним медијима да извјештавају о случају проневјере.

Наведено је да ће суђење бити затворено за јавност и да ниједна информација везана за њега не треба да буде изнесена у медијима, било традиционалним или на друштвеним мрежама.

Насер ал-Сабах није у линији насљедника престола, али је његово именовање за министра одбране привукло пажњу јер је до тога дошло након што је саудијски краљ Салман именовао свог сина Мохамеда бин Салмана за министра одбране прије него што је промијенио редослијед насљеђивања и прогласио га за престолонасљедника.