latinica  ћирилица
19/11/2019 |  09:11 | Аутор: СРНА

Лазаревић: КФОР мора да сноси одговорност за злочине над Србима на КиМ

Бивши командант Приштинског корпуса Војске Југославије Владимир Лазаревић тврди да се највише убистава и отмица српских цивила на Космету догодило када је дошао Кфор јер та мисија није одговорно приступила свом послу и поручује да никада није касно да се утврди одговорност с обзиром на то да се добро зна ко је био задужен за коју зону.
Генерал Владимир Лазаревић (Фото: ekspres.net) -
Генерал Владимир Лазаревић (Фото: ekspres.net)

- За вријеме измештања српске војске и доласка страних тешко наоружаних припадника Кфора, 36 припадника нашег корпуса киднаповано је и убијено, као и на десетине цивила и то пред њиховим командантима, док су у њиховом друштву били униформисани терористи, то јест, припадници ОВК - рекао је Лазаревић за Спутњик.

Он је нагласио да је Кфор у старту начинио грешку јер није преузео записнике од српске војске из зоне одговорности, већ је допуштено дивљање терориста и то у њиховом присуству.

- То је пропуст који никада није кажњен нити истражен, а однео је на десетине српских живота. Припадници Кфора добили су мандат од УН да гарантују безбедност Србима, а нису то урадили. Значи, они сносе сву одговорност - законску и моралну. Како је могуће да на очиглед 50.000 савремено опремљених војника погине на хиљаде цивила? - упитао је генерал Лазаревић.

Он је поручио да никада није касно да се та одговорност утврди, јер се добро зна ко је био задужен за коју зону.

- У случају зоне одговорности Британаца десила су се два озбиљна злочина над Србима - у селу Старо Грацко гдје је 1999. године ликвидирано 14 српских жетелаца, као и експлозија аутобуса Ниш експреса у Ливадицама код Подујева, када је настрадало 12 Срба, док је чак 48 рањено. За ове злочине нико није одговарао, а према обавештајним подацима наше службе, у случају Ниш експреса одмах на почетку истраге Кфор је по хитном поступку двојицу својих официра послао назад за Лондон - рекао је Лазаревић.

Према његовим ријечима ако се не зна појединачно ко је одговоран, зна се ко им је био командант.

- Они морају да сносе одговорност ако се злочин десио у њиховој зони. Више је цивила погинуло за мјесец до два по њиховом доласку, него за све вријеме рата. Говорим о Србима. Одговорност је на Кфору. Ово је питање и за нашу државу и за државе чији су војници били или су још у мисији на Косову и Метохији, али и за Савет безбједности УН и Унмик - поручио је Лазаревић.

Професор међународног права и геополитичар Срђан Перишић увјерен је да припадници служби било које државе, док су под њиховом контролом и обављају за њих прљаве послове, неће никада бити процесуирани за злочине на Космету.

Он сматра да је случај из Велике Британије, гдје цијели један батаљон "Блек воч" због злочина које је починио њихов припадник на Блиском истоку може да заврши пред Међународним кривичним судом за ратне злочине, објелодањен само зато што се отргао контроли.

- Ако су они који су извршили злочине и даље под контролом британских обавјештајних служби и ако и даље за њих обављају прљаве злочине, они ће без обзира на све бити заштићени од своје државе. Међутим, ако откажу послушност, биће им извучени из фиоке сви злочини које су починили. Дакле, све се своди на то да ли је неко лојалан или не намјерама одређене државе, а у овом случају Британије - навео је Перишић.

Спутњик наводи да су одмах по доласку америчких трупа на Косово и Метохију, у зони њихове одговорности Кфора запаљене српске куће у шест села око Гњилана.

Француске трупе чувале су Гојбуљу, једино преостало српско село у општини Вучитрн, гдје су терористи ОВК ипак успјели да запале 400 српских кућа.

Кфор је обезбјеђивао и Приштину, па је и поред тога ОВК упао у 50 српских станова.

Кфор је у неколико случајева интервенисао и истјерао узурпаторе. Али, само накратко.

Талас безакоња на Косову и Метохији почео је 13. јуна 1999. године, дан по уласку првих снага Кфора на Косово, а кулминирао је 24. и 25. јуна када је само у Приштини убијено 16 људи.

Међународне снаге на Косову распоређене су у пет зона.

Највећа је она британска са сједиштем у Приштини. Сједиште америчке зоне је у Гњилану. Команда француске Провизорне бригаде је у Косовској Митровици, а Њемачке у Призрену, гдје је убијено двоје српских цивила. Италијани су задужени за Пећ, гдје је спаљено највише српских светиња.