latinica  ћирилица
19/11/2019 |  09:55 | Аутор: СРНА

Костић: Рјешење српског питања је у култури

Предсједник Српске академије наука и уметности Владимир Костић изјавио је, поводом Дана САНУ, да дубоко вјерује да у култури лежи рјешење за оно што би назвао српским питањем.
Владимир Костић (Фото: Н1) -
Владимир Костић (Фото: Н1)

Костић је навео да, осим културе сјећања, САНУ који у континуитету дјелује 178 година, практично сваког мјесеца има по неколико озбиљних научних састанака и конференција.

Он каже да посебну димензију напора ове институције чини покушај да крене у сусрет одређеним цивилизацијским изазовима.

Костић сматра да људи у Србији треба да се упознају са једним парадоксом, а то је да је Србија годинама међу прве двије-три земље у свијету које имају изванредан научни допринос упркос малим финансијским улагањима.

- Ове године смо трећи, послије Велике Британије и Финске - рекао је Костић за РТС.

Према његовим ријечима, без обзира на то што понекад код Срба постоји осјећај повријеђености и оштећења које им је нанесено претходних деценија, оног момента када би се изоловали - то би значило коначан крах.

- Морамо функционисати као дио свијета, дио научних мрежа. Ту се праве напори. Није једноставно. Постоји нешто што бих назвао научним капитализмом или научним неоколонијализмом, али Србија је некако осуђена на то да изађе на научно тржиште, да изађе на двобоје у оквиру којих ће наши људи доказивати да им је место у свјетској науци - закључио је Костић.