latinica  ћирилица
19/11/2019 |  09:59 ⇒ 14:04 | Аутор: РТРС

За набавку инвалидских колица из ФЗО Српске од 440 до 3.800 КМ

За набавку инвалидских колица на простору Републике Српске Фонд здравственог осигурања издваја од 440 КМ до 3.800 КМ, док ратни војни инвалиди, ампутирци и параплегичари имају могућност да од ресорног министарства добијају новац за самосталну набавку ових медицинских средстава.
Инвалидска колица -
Инвалидска колица

Поводом тврдњи појединих политичара да ФЗО у сврху набавке инвалидских колица издваја само 400 КМ, портал banjaluka.net  истражио је оправданост оваквих навода у пракси, те испитао процедуре и цјеновник њихове набавке. Подаци до којих су дошли показали су овакве тврдње неистинитим, што оставља простора да оне могу да се протумаче као искориштавање социјалних категорија друштва у сврху политичких манипулација.

Осигураници право на инвалидска колица и протезе за доње и горње екстремитете остварују у складу са Правилником о праву на медицинска средства, док приједлог за набавку доставља специјалиста физикалне медицине и рехабилитације. У одређеним случајевима, предлагач може да буде и специјалиста ортопед и неуролог.

Из ФЗО Републике Српске поручују да званичне листе чекања за набавку колица нема, јер стручна комисија Фонда, када су у питању медицинска средства, сваки дан у континуитету разматра пристигле захтјеве, док надлежна филијала ФЗО Републике Српске на основу мишљења стручне комисије израђује адекватна рјешења.

На листи медицинских средстава за ову категорију друштва које финансира ФЗО Републике Српске тренутно се налазе електромоторна колица, инвалидска колица за собну и вањску употребу, тоалетна колица, акумулатор за електромоторна колица, те инвалидска колица за дјецу зависна од других лица, као и додатке за инвалидска колица и резервне дијелове, док за параплегичаре Фонд финансира сет за инконтиненцију.

За набавку инвалидских колица Фонд издваја од 440 КМ до 3.800 КМ у зависности од сврхе и намјене колица, па се тако за набавку инвалидских колица за спољну и вањску употребу издваја 440 КМ, за инвалидска колица за собну и вањску употребу са погоном на једну руку 952 КМ, а куповина електромоторних инвалидских колица покривена је износом и до 3.802 КМ.

Правилником о праву на медицинска средства прописан је рок трајања свих врста колица од пет година, након чега осигураници имају могућност да се поново обрате Фонду са приједлогом љекара специјалиста за нова колица.

РВИ новац за самосталну набавку

Након што су инвалиди и цивилне жртве рата затражили да умјесто понуђених ортопедских помагала од фирми са којима Фонд здравства Српске има уговоре, добијају новац и сами бирају инвалидска колица или друга помагала, ФЗО је прошле године са Министарством рада и борачко-инвалидске заштите Српске потписао Протокол о сарадњи, чиме је овај захтјев и испуњен.

Како је регулисано Протоколом, ратни војни инвалиди прво се обраћају ресорном министарству са захтјевом за добијање средстава за ова медицинска средства, док Фонд по захтјеву Министарства рада провјера статус осигураника, као и то да ли је корисник већ преко Фонда остварио право на нека од колица или протезе које финансира Фонд.

Такође, РВИ имају могућност да ово право остваре и преко ФЗО Српске, али у том случају не добијају директно новац, него са налогом и рјешењем ФЗО Српске којим се одобрава медицинско средство, колица или протезе подижу у ортопедској кући која са ФЗО Српске имају потписан споразум.

Дакле, ратни војни инвалиди имају могућност да се обрате директно ресорном министарству како би добили новац за поменута медицинска средства или да поднесу захтјев ФЗО Републике Српске и да ово право остваре као и друге категорије осигураних лица.

Измјеном Правилника осигуран бољи положај корисника

Након што су се годинама уназад лица са инвалидитетом, међу којима су најбројнији били ампутирци и ратни-војни инвалиди, жалили на сложене процедуре, као и високе цијене ортопедских помагала и инвалидских колица, измјена Правилника о праву на медицинска средства, који је ступио на снагу у јулу ове године донијела је за ове категорије друштва нешто повољније прилике.

Приликом израде овог Правилника посебна пажња посвећена је равномјерном задовољавању потреба свих осигураних лица, а измјене се углавном односе на скраћене рокове за добијање медицинских средстава, као и укидање старосних граница као критеријума за набавку одређеног медицинског средства.

Тако је рок за добијање електромоторних колица за осигуранике који имају медицинске индикације скраћен са десет на пет година, а рок за добијање подпазушних и подлактних штака скраћен са осам на пет година.

Такође, за разлику од раније, када је за добијање инвалидских колица за собну и вањску употребу била дефинисана горња старосна граница до 65 година, Фонд је овим измјенама укинуо старосну границу као услов за добијање колица. Од дана ступања на снагу, право на ова колица имају осигураници од 18 године живота у складу са медицинским индикацијама без обзира на годину живота.

Извор: banjaluka.net